Česká ekonomika stoupla ve 2. čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta

16.08.2016 9:56

Meziroční růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku zpomalil na 2,5 procenta, mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoj se shoduje s předpoklady analytiků.

Česká ekonomika stoupla ve 2. čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla česká ekonomika meziročně o 3,0 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt od ledna do března zvýšil o 0,4 procenta.

Klíčový význam pro vývoj české ekonomiky měla ve 2. čtvrtletí podle statistiků většina odvětví zpracovatelského průmyslu i služeb. „Na výdajové straně k růstu HDP přispívala zejména zahraniční poptávka a stabilně rostoucí spotřeba domácností,“ uvedl ČSÚ.

Zlepšila se také situace na trhu práce. Zaměstnanost v pojetí národních účtů byla meziročně vyšší o 1,6 procenta a proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…