České noviny: Merkelová se chytá za hlavu. Německu hrozí zlý konec

20.09.2016 7:50

Křesťanskodemokratická unie (CDU) v Německu opětovně oslabila. Při volbách do zastupitelského sněmu v Berlíně propadla. A její předsedkyně, německá kancléřka Angela Merkelová, byla nucena k reakci. Lídr berlínské CDU Frank Henkel dokonce nazval neděli černým dnem. Píší o tom dnešní noviny, MF Dnes i Lidové noviny.

České noviny: Merkelová se chytá za hlavu. Německu hrozí zlý konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Ve všech již proběhlých německých volbách uspěla v poslední době Alternativa pro Německo (AfD), jež je nyní v deseti sněmech ze šestnácti. Společně s křesťanskými demokraty propadají i socialisté, kteří s CDU dlouhodobě spolupracují. Sociální demokraté sice volby v Berlíně vyhráli a křesťanští demokraté byli druzí, procentuální propad však byl značný. Křesťanští demokraté byli totiž zvyklí na výsledky kolem 40 procent, nyní skončili se 17,6 procenty.

Kancléřka Merkelová tak včera poprvé přiznala, že Německo nebylo připraveno na loňský nápor uprchlíků. Za svým rozhodnutím otevřít hranice si však stále stojí, pouze by celou situaci lépe vykomunikovala. 

„Velká koalice ztratila většinu a přestala tak být velkou, nejspíš CDU skončí v opozici a vlády se v hlavním městě Německa chopí superlevicová rudo-rudo-zelená koalice. Tu ostatně dosavadní starosta Michael Müller avizoval už před volbami a spekuluje se o ní na celonárodní úrovni,“ uvedl k volebním výsledkům v Berlíně komentátor MF Dnes Vojtěch Varyš. 

Spojenectví SPD, Zelených a ultralevicové Die Linke už dnes funguje třeba v Durynsku a také v Berlíně má svou tradici. A právě to může podle Varyše Angele Merkelové, na niž se valí kritika za sérii neúspěchů CDU v zemských volbách, paradoxně pomoci – může totiž argumentovat nebezpečím levicové spolupráce. 

Zároveň dodal, že tyto volby Berlín nejspíš nijak nezmění, mohou však mít vliv na celostátní politiku. 

K německým volbám se vyjádřil také komentátor Zbyněk Petráček. Podle něj totiž vypovídají o náladách mezi občany lépe než průzkumy. „Spolková vláda Angely Merkelové se chytá za hlavu, neboť její konstitutivní pilíře – křesťanská i sociální demokracie – dostávají za uši. Ale nelze výhradně říci, že je to daň za konkrétní vládní politiku či za to, že kancléřka Merkelová loni otevřela dveře běžencům. Kdyby pilíře spolkové vlády (CDU, SPD) v zemských volbách ztrácely, ale posilovaly by protimigrační Alternativa pro Německo (AfD) i promigrační Zelení, dalo by se říci, že se voliči vracejí ke kořenům,“ zmiňuje Petráček s tím, že volby však ukázaly obecnější trend. Ztratily totiž všechny strany hlásící se k velké koalici. 

„Naproti tomu posilují protimigrační AfD, promigrační postkomunistická Levice i víceméně neutrální liberálové z FDP. Prostě strany, které se ‚neušpinily‘ tím, že by se hlásily k politice spolkové vlády,“ dodal. Podle něj se tak nehlásí o slovo jen odpor proti kancléřce Merkelové, ale projevuje se odpor k praxi velkých koalic. 

„Je obtížné přesně rozklíčovat, kolik voličů hlasuje pro AfD z ryzí xenofobie a kolik proto, že chtějí vlády, které by se ustavovaly na základě soutěže alternativních a navzájem si konkurujících idejí a programů. Jisté je, že obrázek slábnoucích tradičních stran (CDU, SPD) a sílících stran nestandardních (Levice, AfD) oživuje v Německu výstrahu před výmarskými poměry a jejich neblahým koncem,“ uzavřel Petráček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…