Česko bude mít nové zástupce ve Světové bance a měnovém fondu

18.01.2011 13:52

Hlavního českého zástupce v instituci Světové banky (SB) bude při jednání případně střídat náměstek ministra financí Tomáš Zídek. V Mezinárodním měnovém fondu (MMF) bude podobně působit viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

Česko bude mít nové zástupce ve Světové bance a měnovém fondu

Tomáš Zídek a Vladimír Tomšík budou střídat hlavního zástupce České republiky v mezinárodních institucích. V současné době funkce takzvaných alternátů guvernérů vykonávají obráceně. Vyplývá to z návrhu ministerstva financí, který bude schvalovat ve středu vláda.

Alternáti z institucí

"Obrácená institucionální příslušnost alternátů však neodpovídá faktickému věcnému zaměření Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a v praxi vytváří komplikace," uvedlo ministerstvo financí.

Dosud byla na základě usnesení vlády z roku 1993 vždy funkce alternáta guvernéra v institucích SB zastávána viceguvernérem České národní banky a funkce alternáta guvernéra v MMF náměstkem ministra financí.

Nové nastavení vychází podle úřadu také z cílů a věcného zaměření obou mezinárodních institucí. Ministerstvo financí má totiž pověření ke spolupráci se Světovou bankou, která je zaměřena na rozvojovou problematiku, zatímco ČNB je garantem spolupráce s měnovým fondem, který svoji pozornost zaměřuje více na měnové otázky a v současné době i na finanční stabilitu.

Guvernérem zůstane Klaousek a Singer

Ve funkci guvernéra ve Skupině Světové banky zůstává ministr financí Miroslav Kalousek a guvernér České národní banky Miroslav Singer zůstává jako guvernér v Mezinárodním měnovém fondu (MMF).

Související:

Kalousek se stal guvernérem tří zahraničních bank 

Mach (Svobodní): Víte, kolik peněz jsme už nasypali do MMF? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…