Čeští novináři a odposlechy? Blbost, tvrdí exšéf Blesku. Jsou prý moc drahé

09.07.2011 21:06

Mediální i politickou scénou ve Velké Británii otřáslo znovuobnovení kauzy s novinářskými odposlechy. Tamní žurnalisté podle všeho monitorovali nejen hovory celebrit a politiků, ale i "normálních" lidí. V Česku prý podobná situace nehrozí. Mimo jiné i proto, že pořizování odposlechů je drahé. Tvrdí to alespoň bývalý šéf Blesku Vladimír Mužík. Mediální odborník Jiří Mikeš ale kontruje. Jde prý o běžnou praxi.

Čeští novináři a odposlechy?  Blbost, tvrdí exšéf Blesku. Jsou prý moc drahé

Praktiky bulvárních novinářů jsou terčem časté kritiky ze strany celebrit i dalších prominentních osob, které jsou v jejich hledáčku.

Nelegální odposlechy: Máme interní schéma ukazující chybu v kontrole

Vodu na mlýn jejich kritiků v tomto týdnu přidalo i odhalení praktik žurnalistů britského týdeníku News of the World.

Cameron je v šoku

Jeho zaměstnanci totiž ve spolupráci se Scotland Yardem odposlouchávali nejen členy královské rodiny či herce, ale také pozůstalé obětí teroristických útoků v Londýně. Praktiky novinářů v této souvislosti zkritizoval i premiér David Cameron. Označil je za "šokující".

Česko? Tichá tolerance

Je něco podobného možné i v tuzemsku? Patrně ano."V České republice podobné praktiky fungují také. Když se podíváte na všelijaké ty kauzy, někteří investigativní novináři jasně využívají informace z policejních složek," uvedl pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš. "V Česku je to tolerováno, každý si tu rád přivydělá, i policisté," dodal analytik.

SLEDUJEME téma: Nelegální sledování telefonů

Podle mediálního odborníka Milana Krumla jde v případě spolupráce novinářů a policejních i jiných složek o selhání jednotlivců, nikoliv systémové chyby.

Pro peníze cokoliv

"I u nás je spousta lidí, kteří jsou pro peníze schopni udělat cokoliv," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že podobný problém jako ve Velké Británii může být aktuální i v Česku.

Bývalý šéf Blesku Vladimír Mužík, který v současnosti vede PR tým TV Nova, ale aplikaci praktik britských novinářů na české mediální prostředí rezolutně vylučuje.

Absolutní blbost

"Není to možné, je to absolutní blbost, můžu to vyloučit na dvě stě procent," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Kromě morálních důvodů prý odposlouchávání telefonních hovorů brání i jeho finanční náročnost. Podobné praktiky totiž podle něho stojí třeba i tři sta tisíc korun měsíčně.  A na takové investice prý média nemají peníze. Spoléhají se tak na jiné zdroje.

Podle Pavla Šafra, šéfredaktora skupiny Blesk, která zahrnuje mimo jiné i stejnojmenný bulvární deník, jsou podobné praktiky hanebné. Sám se s nimi prý nesetkal.

Hanebnosti nezabráníte

"Vždycky je možné, že někdo někde provede nějakou hnanebnost. Ale pevně věřím, že děláme vše proto, aby se to nedělo," sdělil ParlamentnímListům.cz. "Forma práce, která byla odhalena ve Velké Británii, mi vyrazila dech," dodal.

Diskuzi o nelegálním vpádu do soukromí skrz monitoring telefonních hovorů oživilo v nedávné době také odhalení praktik některých českých policistů.

Začalo to u policie

Vyšlo totiž najevo, že například varnsdorfský policista Marian Hudec  v letech 2009 a 2010 monitoroval telefonní komunikaci mnoha vlivných českých politiků i lobbistů.

Mezi "vyvolenými" byl třeba lobbista a blízký spolupracovník Miloše Zemana Miroslav Šlouf nebo šéf klubu Štvanice Vladislav Šavrda.

Související:

 Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…