Čeští soudci se obávají kolapsu soudů, pokud přijde více imigrantů. Proto navrhují...

15.04.2017 9:25

Část vlivných soudců v Česku mluví o vzniku speciálních tribunálů, které by rozhodovaly jen azylovou agendu. V opačném případě hrozí, že verdikty o uprchlících, které mají ze zákona přednost, při větší imigrantské vlně soudy paralyzují. Na hraně možností jsou některé soudy už nyní, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Čeští soudci se obávají kolapsu soudů, pokud přijde více imigrantů. Proto navrhují...
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Situace kolem imigračního centra pro cizince v Dědinách.

Poukazuje na to, že zatímco v roce 2015, kdy byla migrační vlna doposud nejsilnější, krajským soudům přibylo 586 nových případů souvisejících s takzvanou mezinárodní ochranou, loni jich bylo už bezmála 800. Dotýká se to běženců jak třeba ze Sýrie či Iráku, tak ve velkém i z Ukrajiny, kde je také ozbrojený konflikt.

List uvádí, že soudům přibyly například žaloby proti rozhodnutím o zajištění cizinců v zařízeních, jakým je třeba to v Bělé-Jezové. Při něm jde o omezení jejich svobody, protože do Česka vstoupili ilegálně.

„Tato agenda krajské soudy značně zatěžuje, neboť soud musí o žalobě rozhodnout do sedmi pracovních dnů, a to i když je třeba nařídit jednání. Její vyřizování tedy vyžaduje značně operativní přístup soudu a prakticky nepřetržitou ,pohotovost‘ soudců a soudního aparátu,“ cituje list pověřenou místopředsedkyni Krajského soudu v Praze Ivanu Švehlovou.

Někteří soudci se domnívají, že se situace zhorší, pokud se z Česka, které je zatím pro migranty tranzitní zemí, stane země cílová. Podle místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy je česká justice připravena na azylová řízení v řádu desítek případů ročně.

Jestli jich budou stovky či tisíce, kapacitně to bude obrovský problém, který předsedové soudů vyřeší tím, že budou přesouvat soudce z jiných agend na azylovou agendu, protože ta se musí řešit přednostně.

„Co to bude znamenat? Ostatní důležité agendy začnou výrazně váznout. Jestliže si už dnes lidé stěžují, že u odvolacího soudu čekají rok dva, pak budou čekat třeba tři až pět let. Stěží si můžeme představit, že přibude ze dne na den značný počet soudců,“ cituje list Romana Fialu.

Vznik podobných tribunálů odmítá podle listu například šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. A rady si s nimi zatím nevědí ani ministerstva spravedlnosti a vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…