Je libo na chleba raději máslo přírodní, fundamentální a tuhé, nebo roztíratelné? Každému podle jeho chuti. „Ale musíme té snadno roztíratelné hmotě říkat zrovna pomazánkové máslo?" ptá se Zbyněk Petráček v Lidových novinách, zda se právě z této otázky muselo stát další bitevní pole mezi Evropskou komisí a českými výrobci, až nakonec skončila podáním žaloby k Evropskému soudnímu dvoru.
Komentátor tvrdí, že pro jistou společenskou vrstvu s sebou pomazánkové máslo nese jistý ideový náboj. Začalo se vyrábět v roce 1977, zhruba ve stejné době, kdy se ve školních jídelnách prosazovala rema, která měla nahradit maso. „Bráníme-li tedy pomazánkové máslo jako součást české tradice, je dobré vědět, co ta tradice znamená a jak se označuje," upozorňuje Petráček.
Kořalečníci si zvykli, zato pomazánkáři chtějí privilegia
Jiná společenská vrstva vnímá bruselský boj proti pomazánkovému máslu (tedy proti tomu, aby se máselný výrobek označoval jako máslo) jako jistou diagnózu. „Ta spočívá v posedlosti evropské byrokracie šířit regulace i tam, kde nejsou zapotřebí. EU má regulovat věci týkající se společného trhu," poukazuje komentátor na to, že tento český výrobek se vyváží už jen na Slovensko a Polsko, kde dobře vědí, o co jde.
Přiznává sice, že zmíněnou diagnózu lze považovat za určitou chorobu EU, ale když už jsme jejími členy šest let, mohli si čeští výrobci zvyknout a vytvořit si protilátky. „Kořalečníci se vzdali rumu a zákazníci si slovem ´rum´ objednávají láhev s etiketou ´Božkov´. Proč by měli mít prazvláštní privilegia pomazánkáři," podivuje se Petráček.
K věci:
Březina (KDU-ČSL): V kauze pomazánkové máslo jsme si zavařili sami
Česko nesplňuje podmínky přijetí eura, tvrdí Evropská komise
České dráhy mohou přijít o nádraží. Evropská komise zažalovala stát
Foto: europa.eu
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jih