Chceme Jiřího Pospíšila v čele TOP 09, zní z Prahy

04.11.2017 20:08

Pražská TOP 09 nominuje na předsedu strany europoslance Jiřího Pospíšila. Rozhodl o tom dnes krajský sněm TOP 09. Kandidaturu na nového šéfa strany chce zvážit i místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš, který ale nominaci na sněmu nezískal. Luděk Niedermayer, který dnes ohlásil vstup do TOP 09, usednout v jejím čele nechce. Nové vedení bude strana volit koncem listopadu, připomněla ČTK.

Chceme Jiřího Pospíšila v čele TOP 09, zní z Prahy
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Pospíšil dnes v tajném hlasování získal hlasy 77 procent delegátů pražského sněmu. „V momentě, kdy jsem získal nominaci na své domovské půdě, tak můžu veřejně říci, že se budu ucházet o post předsedy TOP 09,“ uvedl Pospíšil. Na případnou námitku, že do strany vstoupil teprve před několika dny a hned kandiduje na předsedu, Pospíšil reagoval tak, že s TOP 09 spolupracuje na různých úrovních již několik let.

Do předsednictva TOP 09 delegáti pražského sněmu navrhli Tomáše Czernina a v případě, že nebude zvolena první místopředsedkyní, Markétu Pekarovou Adamovou. Nominaci do výkonného výboru získali předseda pražské buňky Martin Dlouhý a starosta MČ Praha-Libuš Jiří Koubek.

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg dnes v diskusi uvedl, že by se mu v čele TOP 09 líbil místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš nebo někdo jemu podobný. Lepš v návaznosti řekl, že kandidaturu zváží. Nominaci dnes sice nezískal, podle stanov ho ale může přímo na celostranickém sněmu nominovat jiný člen strany.

Svůj vstup do TOP 09 dnes ohlásil europoslanec Luděk Niedermayer. O někdejším viceguvernérovi České národní banky se v tisku spekulovalo jako o jednom z možných uchazečů o předsednické křeslo. Niedermayer to ale odmítá. „Já za sebe to vylučuji. Myslím, že by to nebyla dobrá cesta,“ řekl dnes serveru iRozhlas.cz.

TOP 09 získala v letošních sněmovních volbách 5,31 procenta hlasů, zatímco při minulých volbách měla 11,99 procenta. Předseda strany Miroslav Kalousek v reakci na volební neúspěch oznámil, že na listopadovém sněmu už funkci obhajovat nebude. V pátek už oznámila kandidaturu na předsedkyni strany bývalá pražská radní Ludmila Štvánová.

Personální obměnou by kromě stranické centrály mohlo projít i vedení pražské organizace TOP 09. Její mimořádný sněm se bude konat nejpozději 4. února příštího roku, rozhodli dnes straníci. V lednu se ještě uskuteční ideová konference o dalším směřování pražské buňky strany. Podle současného vedení organizace je to zbytečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…