Čím se dnes zabývají bývalí manažeři MUS? Buddhismem nebo solárním byznysem

30.11.2012 9:55

Šestice bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) vysvětlovala své miliardové majetky tím, že firmu údajně zachránili před krachem a přivedli k prosperitě. Zisky jsou prý odměnou za dlouhodobou práci. Nikdo z nich necítí vinu za vytunelování MUS. Ke kauze se vrátily Lidové noviny.

Čím se dnes zabývají bývalí manažeři MUS? Buddhismem nebo solárním byznysem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus tvrdí, že nejsou za vytunelování Mostecké uhelné odpovědní. „Opakované a třikrát uzavřené vyšetřování vedené s přestávkami od roku 1998 na české straně neodhalilo žádnou škodu, o kterou by se stát mohl legitimně přihlásit,“ vysvětlili LN.

Bývalý šéf MUS se dal na buddhismus

Za tunelem stál zejména bývalý šéf MUS Antonín Koláček, který byl zároveň jedním z vlastníků společnosti Appian Group. Ta od státu odkoupila 46 zbývajících procent akcií za 650 milion korun.

Koláček působil ve dvaceti firmách. V letech 1993 až 1997 byl členem dozorčí rady Komerční banky. Působil v Regionální rozvojové agentuře Ústeckého kraje, vlastnil podíly v brokerských firmách Opyš a F.Ma.col., v Bankovní akademii nebo ve Vysoké škole finanční a správní. V roce 2006 založil centrum pro duchovní a osobní rozvoj Maitrea a o dva roky později prodal všechny své podíly, stáhl se do ústraní a věnuje se buddhismu.

Výdělek z MUS sloužil k nastartování solárního byznysu

Luboš Měkota použil peníze z MUS k investování do realitních projektů jako jsou rezidence Kavčí Hory nebo Evropská Business Park. Také jako jeden z prvních investoval do solárního byznysu. Nyní má podle LN 70procentní podíl ve firmě Paryba, jedná se o solární elektrárnu v Čáslavi o výkonu 4 megawattů. Další poloviční podíl má ve firmě Bello, která provozuje solární elektrárnu ve Vrbicích na Litoměřicku o výkonu 5 megawattů. 80procentní podíl má ve firmě LMP-Solar s dvoumegawattovou solární elektrárnou v Chlumčanech na Lounsku.

Všechna zařízení byla postavena před koncem roku 2010, a tak mají nárok na vysokou výkupní cenu kolem 13 korun za megawatthodinu. Měkota má nejspíš podíl v solárním byznysu v hodnotě půl miliardy korun.

Měkota také investoval do televize Metropol a Pětka. Vložil tam prý 170 milionů korun. Nyní má kvůli kauze MUS obstavený majetek, a tak pozastavil i tok peněz do obou televizí. V televizi Metropol se ale angažuje také Radek Kraus. Ten vlastní seskupení firem Newton, které v roce 2001 koupil od Marka Čmejly.

Dalším projektem uhelných manažerů byl holding Škoda

Hlavními postavami Appian Group byli Jiří Diviš a Marek Čmejla. V roce 2003 se postarali o to, aby firma vstoupila do plzeňské Škody. Appian koupil část firmy od státu za 350 milionů a za 450 milionů koupil zbývající část od konkurzního správce. Tok peněz začínal na účtu uhelné firmy přes dceřinou nadaci v Lichtenštejnsku.

Manažeři z MUS následně vydělali na rozprodeji holdingu Škoda. Čmejla a Diviš dnes vlastní podíly v sázkové firmě Chance a ve společnosti Medicon, která provozuje polikliniky v Praze na Budějovické a Na zeleném pruhu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…