Co se tu děje, už není normální. Korektnost už je taková, že se bojíte otevřít pusu. Jaroslav Kubera prozradil čeho se obává

11.01.2019 21:08

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) byl hostem pořadu Prostor X na serveru Reflex.cz. S moderátorem Čestmírem Strakatým otevřeli diskusi nad řadou různých témat. Kubera například prozradil, že se Zemanem plánuje probrat jeho ostrou kritiku BIS. Prozradil, zda by jej lákalo kandidovat na prezidenta. Prozradil podvod tisíciletí a kromě jiného predikoval, že se stejně všichni ještě dožijeme komunismu.

Co se tu děje, už není normální. Korektnost už je taková, že se bojíte otevřít pusu. Jaroslav Kubera prozradil čeho se obává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Jako první moderátor přišel s otázkou, zda se Kubera cítil 1. ledna jako prezident. Narážel tak na jeho novoroční projev, který jako druhý nejvyšší ústavní činitel pronesl. Navázal tak do jisté míry na tradici předchůdců Miloše Zemana v čele českého státu. „Vůbec jsem se tak necítil. Bylo mi líto, že se tato tradice ztratila,“ řekl Kubera. Smyslem projevu podle něj bylo říci něco jiného, než se říká běžně. „Směřoval jsem k tomu lidskému, co mě trápí,“ doplnil.

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Reakce, které na novoroční projev dostal, byly prý drtivě pozitivní. Až na výjimky od zarputilých kuřáků. Negativní reakce se však také objevovaly na sociálních sítích a nenechaly na něm nit suchou. „To byla skupina Fendrych, který uvedl, že ‚kuberoval‘, bývalý senátor Žantovský, Viewegh a další. Ale tyhle reakce mě nezajímají,“ řekl jasně Kubera.

Pozastavil se i nad tím, že Žantovský kritizoval, že Kubera nezastupoval instituci, když hovořil o chřástalovi polním a brouku páchníkovi a mohl tím tak urazit milovníky brouka páchníka. „Žantovský zřejmě nepochopil nadsázku. Já nejsem schopen v Senátu, natož celé naši veřejnosti, hájit všechny zájmy, které jsou často odlišné,“ připomněl.

Předseda Sněmovny Vondráček mluvil v novoročním projevu podle jeho slov jen proto, aby se mu vyrovnal. „Já jsem ale nebyl ve své kůži. Neměl jsme jako Vondráček čtecí zařízení a jsem zvyklý při tom stát při mluvení u pultíku. Je to ale poučení pro příště, “ vysvětloval, proč možná jeho projev mohl působit nervózně.

V kontextu s tím se moderátor optal, jestli to bral Kubera jako přípravu a zda by nechtěl být raději přímo prezidentem. „Moje žena říkala, že by na Hradě bylo méně práce. Ale nebylo, té je všude hodně. Prezident ale být nechci, když se podívám do svého občanského průkazu na datum narození, tak to určitě ne,“ uvedl Kubera, který zároveň připustil, že je pravda, že si ještě nedávno plánoval, že si bude užívat důchodu s manželkou. A nyní je předsedou Senátu.

Jeho funkce druhého nejvyššího ústavního činitele podle Kubery vyžaduje opatrnost ve vyjadřování, jelikož jeho slova mají potenciál mít větší dopad. „Ale 1. ledna si myslím, že jsem opatrnost nepředvedl,“ řekl, načež mu Strakatý připomněl, že ale zmínil v projevu kouření a řekl, že kuřáci přispívají do státního rozpočtu částkou osmdesát miliard korun ročně, ale bylo to osmapadesát miliard.

„Jak jste na to číslo přišel?“ podivoval se Kubera, kterému moderátor upřesnil, že to uvádí zpráva Ministerstva financí. „Ale ta je klamná. Ona nebere všechny daně. Bere spotřební daň na cigarety, možná DPH, ale nebere ještě další daně, které platí trafikanti a my všichni ostatní. Nejsou to správná čísla,“ zdůraznil.

„To, co se tady děje, už není prostě normální,“ povzdechl si Kubera nad tím, že před každou hospodou a úřadem stojí kuřáci. „Co vadí někomu na tom, že budou někde uzavřené kuřárny?“ zamračil se a zdůraznil, že sám klade důraz na svobodu jednotlivce. „Mě uráží i to, co děla šéf Letiště Václava Havla. On zrušil kuřácké budky, kouří se venku. A to tak, že po každé cigaretě musíte projít rámy, sundávat boty a opasek. Kvůli kontrole. Zdá se vám to normální?“ pohoršuje se Kubera.

Normální se to nejspíše zdá ministru zdravotnictví, který říká, že náklady státu spojené s kouřením dosahují sto miliard ročně. „Zajímavé. Paní Králíková ale tvrdí úplně jiná čísla, tak to si kluci musí dát nějak dohromady. Pan ministr asi zapomíná, že si kromě toho platíme zdravotní pojištění,“ dodává s tím, že my máme už bohatě zaplaceno. „Tady je vada, že kouření smrdí. Kdyby vonělo, nikomu to nevadí,“ shrnul předseda Senátu.

Náklady na kuřáky srovnává třeba s léčením sportovců. „Ať nám řekne ministr zdravotnictví, kolik takové léčení sportovců stojí za rok. Sportem k trvalé invaliditě, to je heslo, které platí. Jejich zranění také platíme všichni,“ řekl a zmínil, že by spíše zakázal nákupy potřeb pro kutily bez jakéhokoli školení.

Vyvrací i tvrzení, že kouření způsobuje rakovinu. „Všechny choroby jsou ze stresu a ne z kouření. Doufám, že Piráti, kteří prosazují legalizaci marihuany, zfouknou i to kouření. V Americe a v Kanadě všichni legálně hulí marihuanu a nikdo je za to nedehonestuje. Ale když si na té díze zapálíte cígo, tak vás vyhodí. To je zvláštní. Jezdí tam neskutečně zhulení, ale dobře řídí. U nás většinou nebourají, nejsou na to tak zvyklí,“ řekl Kubera.

Pokračuje s tím, že je daleko více jiných věcí, které nám škodí. Všímá si také, že například veganské lobby začíná velmi sílit. „Dostalo se to až do OSN. Ve Francii rozbíjejí řezníkům výlohy a polévají je krví. Ať si někdo žije s kozou, ale nenutí mě, ať to dělám taky,“ poznamenal Kubera.

Na rozdíl od kouření si žádný politik podle Kubery nedovolí nějakým způsobem zakazovat alkohol. „To by se se zlou potázal. Protože Češi chlastaj první ligu. Neznám kuřáka, který by si zapálil a pak zmlátil ženu a děti. Takových alkoholiků je celá řada,“ míní. Dodává však, že ani v tomto případě by prý nebyl pro větší regulaci alkoholu, jelikož je svobodomyslný člověk.

Okomentoval také své nedávně prohlášení, že svoboda nám pomalu protéká mezi prsty, aniž si to uvědomujeme. V kontextu s tím zmínil, že se zakazuje kochat se ženskou krásou. „Sebrali nám hostesky na Formuli 1, na MotoGP. Brzy už i beach volejbalistky budou míz místo bikin tepláky s gumičkou,“ stěžuje si na podle svých slov absurdní trend, který zde velmi silně vnímá.

„Genderovky tady nabývají sílu, která byla nepřestavitelná. Korektnost už je taková, že se bojíte otevřít pusu. V Německu se za to už propouští. Ono to k nám dojde,“ předvídá Kubera.

„Nebudu hlasovat pro žádný zákon, kterým bych svobodu omezil,“ řekl, co pro to sám udělá, aby se omezování svobod neprohlubovalo. „Svoboda je pro mě to, aby mě stát ve větší míře neomezoval, staral se o to, co má, tedy bezpečnost občanů a obranu svého státu,“ upřesnil.

„Je snad úkolem státu, aby dával obědy lidem zadarmo? Aby lidem sebral sto korun, vrátil jim padesát a ještě chtěl slyšet děkuji? Dělá to jen proto, aby mohl uplácet,“ nebral si Kubera servítky a dodal, že nejlepší by někdy bylo, kdyby stát nedělal vůbec nic. „Lidé, kteří říkají, že nemají na oběd pro své děti, ty dávky projí a prokouří. Co je to za blbost, aby děti miliardáře nakonec měly oběd zadarmo?“ zhrozil se opět Kubera i nad tím, jaká je z toho obrovská populistická vlna.

Vidí v tom prý prvky komunistického režimu. Větu, že budou obědy zadarmo, slyšel prý naposled, když mu bylo třináct let. „Družinářka říkala, že budou obědy zadarmo, až vybudujeme komunismus,“ vzpomněl.

„Vypadá to, že se toho komunismu ještě všichni dožijeme. Vládní koalice směřuje ke komunismu. Tyto dávky, to je jen jedna z drobností, kde to ukazují, tato vláda jich má daleko více. Celé je to nesmysl,“ podotkl Kubera. Komunismus ale není přesto to, co tu teď nejvíc lidí trápí. „Je to bolševické myšlení ve společnosti, které vůbec nemá žádnou souvislost,“ zmínil.

Následně se moderátor zajímal, jak s tím vším míní Kubera obvinit premiéra Andreje Babiše ze střetu zájmů. Kubera poznamenal, že se spíše ukazuje, že podpora premiéra stoupla, čím větší byly útoky na něj. „Celé to vyšetřování se ale strašně táhne. Ať to vyšetřování dojde do jakéhokoli konce, bude to stejně nedůvěryhodné,“ uvedl a dodal, že kauza Čapí hnízdo si již žije vlastím životem a je to už kontraproduktivní. „Jsou už jiné věci, které bych vytýkal vládě, jako třeba prošustrování rozpočtu a zvyšování důchodu, aniž by bylo jasné, co s námi bude za dvacet let,“ poukázal na závažnější problémy.

Pozornost se pak upnula na další personu, bývalého prezidenta Václava Klause staršího, který také nedávno nevyloučil kandidaturu na prezidenta. Kubera však upřesnil, že za jeho vyjádřením viděl v podstatě podporu pro kandidaturu jeho syna Václava Klause ml. A jak Kubera odhaduje případné šance Klause mladšího v boji o Hrad? „Nemá šanci vyhrát. Nezíská potřebnou většinu, je extravagantní, vymezuje se. Je zastáncem czexitu,“ dal za příklad Kubera, ale vyzdvihl, že v názorech ve školství je Klaus ml. naprosto excelentní.

Reakce na Babišovy kauzy podle Kubery pokazily loňské oslavy. „Z těch kauz se stal headline. My neumíme pořádně slavit. Kytice v koši jsem nehodnotil. Jen jsem si představoval oslavy veselejší. Bojím se, že se letos situace opět vyhrotí,“ sdělil Kubera své obavy.

Odmítá, že by oslavy pokazila i slova prezidenta, třeba o lepšolidech. „To mě nepohoršilo. Ten výraz je navíc velmi starý. Těch výrazů je několik, třeba dobroser, nebo dobrotrus. Podívejte se na výrazy z té skupiny protizemanovských, ti se vyjadřují strašně,“ podotkl s tím, že Zeman nemá zapotřebí takto hovořit, ale přičítá to jeho věku.

Sám prý už nevěří tomu, že by prezident brzy skončil. „Rozhodně jeho zdraví není takové, jak by někdo chtěl hrát tu hru, že by kvůli zdraví měl odstoupit,“ míní předseda Senátu, podle kterého je něco takového nesmysl.

Poté se spíše zaměřil na Zemanovu ostrou kritiku BIS. „To jsem velmi kritizoval, to neměl dělat. Nicméně není to na žádná velezrada, to je naivní. O této věci s ním budu za několik dní mluvit,“ řekl s tím, že si je vědom, že tím na tom stejně nic nezmění. „Velkou roli zde hraje i to, že Zemana už nečeká žádná volba,“ uvedl.

Závěrem Kubera řekl, že jeho zase volí hlavně ženy. „Nemají většího obdivovatele, než jsem já,“ řekl s tím, že však odmítá, že by jeho slova a obdiv k ženám mohl ublížit ženám, které zažily sexuální násilí. „Pokud takové ženy, které jsem urazil, jsou, ať se mi ozvou. Rád se omluvím,“ řekl na závěr a prozradil i své plány v tomto roce. Chtěl by prý na výjezdech, které jej čekají, propagovat Senát a mluvit s lidmi například o globálním oteplování. „Jak nám o něm říkají, že do toho musíme nalít miliardy. Tohle kdybych zmínil v novoročním projevu, to bychom měli teprve hlavní téma. To je podvod tisíciletí, to vám garantuji,“ upozornil na závěr Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…