Danda: Jakékoli zvyšování zátěže živnostníků je špatně

27.07.2011 13:47

Český rozhlas se vrátil k informacím Lidových novin, které zveřejnily nový plán ministra financí Miroslava Kalouska. Jeho resort totiž prý chystá výrazné snížení výdajových paušálů. A to na dvacet procent.

Danda: Jakékoli zvyšování zátěže živnostníků je špatně

Paušály měly původně ulehčit podnikatelům život. V závěru ale zavinily údajně víc než miliardové manko ve státní pokladně, a to kvůli horšímu výběru daní.

„Podnikat jako drobný živnostník se v Česku do budoucna možná nevyplatí. Ministerstvo financí prý chystá výrazné snížení výdajových paušálů," tvrdí v začátku reportáže Český rozhlas.

Zatímco podle informací tisku v současnosti můžou řemeslníci počítat s osmdesáti procenty výdajů, tlumočníci nebo novináři se čtyřiceti, napříště by měla být sazba pro všechny stejná - dvacet procent. „S výjimkou zemědělců," opakuje informaci dnešních Lidových novin rozhlas.

Kalousek ale změnu popírá

Sám Kalousek ovšem prý výraznou změnu popírá. Pro ParlamentníListy.cz současně odmítl, že by se za této vlády zvyšovaly daně, dokonce prý dojde k mírnému poklesu.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda však nápad ministra již dopředu označuje jako špatný, přestože o něm ani on nic oficiálně  neví.

„To, co se tady říká, nikde papírově, respektive v návrhu není. Takže mne to docela zaráží. A za druhé si myslím, že jakékoli zvyšování zátěže živnostníků je špatně. Ta ekonomika si totiž nestojí tak dobře, abychom mohli něco zvyšovat," řekl pro rozhlas Danda.

Danda o žádné miliardové ztrátě neví

Také mu prý vrtá hlavou, že by výdajové paušály zavinily až miliardovou ztrátu. „O tom nejsem přesvědčen, že by to byla miliarda," podotkl k tomu.

Pokud by ke snížení výdajových paušálů skutečně došlo, pak by se ale dle jeho mínění některé činnosti přenesly do šedé ekonomiky. „A to je ještě horší. Souhlasím s tím, že výběr daní je nákladný, ale nelze to řešit tímto způsobem," zdůraznil Danda.

Jakýmkoliv změnám by ale měla podle něj předcházet analýza o tom, kolik lidí a jak platí daně, které by se pak měly stát předmětem široké diskuse.

Prezident Komory daňových poradců ČR Jiří Nekovář nad výmyslem Kalouska kroutí hlavou. Informace o snížení na dvacet procent považuje i on za nadnesené. „Nezdá se mi, že to bude takto drastické," podotkl.

Ohradil se také proti tvrzení tisku, že stát platí živnostníkům peníze. „To není pravda, stát jim maximálně vrací zálohy, které živnostníci hradili státu," vysvětlil Nekovář s tím, že naopak stát by měl být vděčný každému, kdo se skutečně živí sám a není na pracovním úřadě.

„Myslím si, že stát musí krátit výdaje na výdajové stránce rozpočtu," dodal v rozhovoru pro rozhlas Nekovář.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…