Demoblok spolu: Piráti a STAN? Prý skoro hotovo. Ale jinak zatím nic

05.08.2020 9:01

Dominance Andreje Babiše vede opozici k intenzivnímu přemýšlení, jak do voleb příštího podzimu sestavit takový blok, který by jej mohl porazit. Dlouho to vypadalo na spolupráci pouze na bázi „Demokratického bloku“, nyní ovšem do utváření předvolebních koalic vstoupili i Piráti. A jejich námluvy jsou po pár týdnech paradoxně nejdál.

Demoblok spolu: Piráti a STAN? Prý skoro hotovo. Ale jinak zatím nic
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Již jsme psali, že Piráti se na společné volební kandidátce začínají domlouvat s hnutím STAN. Neideologičtí Starostové jsou schopni se domluvit napravo i nalevo, takže postupem času prošli společnou kandidátkou s TOP 09, před minulými volbami chystali spolupráci s lidovci, která nakonec neuspěla, a nyní se tedy orientují na liberální Piráty.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který se vyjádřil pro pirátské internetové fórum, jsou hlavním argumentem pro spolupráci důvěryhodní starostenští lídři. Již jsme psali, že Bartoš objevil osobní chemii s předsedou STAN Vítem Rakušanem. Nyní přidal do výčtu nadějí i Jana Farského a Petra Gazdíka, i když prý mezi Starosty jsou i lidé, se kterými Piráti mají problém.

Vedle „liberálního“ bloku Piráti–STAN se měla zrodit i konzervativnější společná kandidátka ODS, lidovců a TOP 09. Miroslav Kalousek v minulých týdnech mluvil o tom, že nebude v těchto volbách kandidovat, aby uvolnil osobní animozity (hlavně na straně lidovců, kteří se svým bývalým předsedou stále mají ledacos nedořešeného) a umožnil hladkou spolupráci.

Paralelně s tím začal Kalousek útočit na hnutí STAN, které orientací na Piráty zmařilo plány na integraci celého „demokratického bloku“, jak si říká příležitostné sněmovní spojenectví ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů. "Ono totiž STANu je hodnotové ukotvení v zásadě lhostejné. Je to profesní sdružení komunálních politiků. Žádná hodnotově ukotvená strana by přece nemohla říct: Půjdeme buď s Piráty, nebo s ODS. To může říct jen někdo, kdo sleduje profesní zájem, například pro obecní zastupitelstva, tedy co nejvíc pravomocí a peněz," řekl nedávno o Starostech, které přitom s TOP 09 kdysi sám dostal do parlamentní politiiky. V minulých dnech se pak posmíval komunálním politikům z hnutí zahrnujícího STAN kvůli „předpodělanosti“.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Jenže nyní to vypadá, že konzervativní koalice je dost vzdálená. „Není vyloučeno, že ODS půjde sama, protože – a myslím, že to potvrdí senátní a krajské volby – ODS je nejsilnějším opozičním subjektem,“ řekl například Právu místopředseda občanských demokratů Martin Kupka. Spojení je podle něj možné, ale nesmí stranu znevěrohodnit u jejích voličů.

Opatrně se vyjadřují i lidovci, jejich předseda Marian Jurečka Právu řekl: „Snažíme se zvažovat varianty, které by nabídly alternativu, která by dokázala ČR vyvést ze současné chaotické situace“.

Jednoznačně pro spolupráci se tak vyslovuje pouze TOP 09, kterou v případě samostatné kandidatury většina průzkumů posílá mimo sněmovnu. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová ujišťovala, že „posun v jednání je zřetelný“. Má prý problém s některými „protievropskými“ členy ODS, ale s předsedou Fialou tento problém není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…