Děti jsou k adopci nabízeny jako zvířata, kritizuje ombudsman i vláda

11.02.2011 8:44

Mezi zástupci státu a Fondu ohrožených dětí, který zprostředkovává adopce, se rozhořel spor. Jeho jádrem je zveřejňování údajů dětí na internetu.

Děti jsou k adopci nabízeny jako zvířata, kritizuje ombudsman i vláda

Stále více Čechů a Češek se potýká s problémem neplodnosti, a tak je téma adopce nebo jiného typu osvojení čím dál aktuálnější.

Do budoucna by ale mohl být právě s  ním problém. Úřadům se totiž nelíbí, že potenciální budoucí rodiče hledají své případné ratolesti přes internet. Ministerstvu práce a sociálních věcí totiž připadá, že děti jsou na internetu "nabízeny" podobně jako třeba opuštění psi v televizi.

"Je nepřípustné zveřejňovat osobní údaje a fotografie dětí, kterým má být zprostředkována náhradní rodinná péče, na internetu či v tisku," hájí v MF Dnes názor resortu jeho mluvčí Viktorie Plívová.

Chcete mě s dětmi? 

Podle ní je dokonce prezentace dětí, které lze adoptovat, na internetu útokem na jeho čest či pověst. Podobný názor jako vedení resortu má ale i úřad ombudsmana. "Je to takové Chcete mě?" přirovnal úřad veřejného ochránce práv v deníku nabídku dětí k televiznímu pořadu, v němž jsou k dispozici dávána zvířata.

"V těch inzerátech se třeba vedle fotografií devítiletých holčiček píše, že se pomočují, a tato informace zůstane na internetu napořád. I když budou dívky dospělé, kdokoliv si to o nich může najít a přečíst," vysvětlila Seitlová, proč se úřad ombudsmana už delší dobu snaží Fond ohrožených dětí přesvědčit o tom, aby nové rodiny hledal jinak.

Fotky zvyšují šance na adopce, hájí Vodičková

Právě šéfka této organizace, Marie Vodičková, ale s uvedenými výhradami nesouhlasí. "Když zveřejníme fotografie, má dítě osmdesátiprocentní naději, že se přihlásí noví rodiče. Bez ní je šance jen dvacet procent," obhajuje  v listu umisťování fotografií na internet.

Na základě tvrzeních ministerstva tak FOK prozatímně fotografie dětí z internetu stáhl. Vodičková ale věří, že to nebude na dlouho. Do hry totiž chce zapojit i právní posudky. Právě ty mají rozhodnout, kdo má ve sporu pravdu.

Více čtěte:

Brněnský úřad pro adopce zajišťuje "import" černoušků do Čech

Foto: clovekvtisni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…