Dluhy se dají splácet všelijak. Česko o tom přesvědčují Korejci

11.08.2010 12:36

Milionové pohledávky Česka vůči totalitnímu režimu v KLDR by se mohly snížit díky tunám ženšenu. Dodávkou by se umazalo zhruba pět procent dluhu, informuje iHNed.cz.

Dluhy se dají splácet všelijak. Česko o tom přesvědčují Korejci

Nabídkou přibližně dvaceti tun ženšenu se pokouší KLDR uhradit alespoň část dluhu, který má vůči České republice. Totalitní režim s tím přichází v době, kdy proti němu byly vyhlášeny přísnější mezinárodní sankce za jeho jaderný a raketový program. Z jeho celkového dluhu 12 miliard dolarů tvoří dvě třetiny závazky vůči bývalým komunistickým zemím.

České úřady potvrdily, že Pchongjang Česku opravdu takovou nabídku učinil. Ženšenem prý chce splatit pět procent ze 186 milionové dlužné částky. Tehdejší Československo bylo totiž díky pravidelné vzájemné spolupráci jedním z hlavních dodavatelů automobilů, tramvají a těžkých strojů pro KLDR.

Zázračný kořen si nechte, pošlete raději loď plnou zinku

„Snažíme se je teď přesvědčit, aby nám poslali například loď zinku, který tam těží. My si ho pak zpeněžíme sami," uvedl pro iHNed.cz přijatelnější možnost snížení korejského dluhu Tomáš Zídek, náměstek ministra financí.

Ženšen je sice považován za „zázračný kořen", který slouží jako podpůrný prostředek pro posílení paměti, vytrvalosti i libida, ale v Evropě o něj velký zájem není. V samotném Česku se ho spotřebuje každoročně přibližně 1,4 tuny, takže nabídnutá dodávka dvaceti tun by zemi vystačila téměř na patnáct let.

Čtěte také:

Klaus: Evropa spí a opouští kapitalismus a svobodu. Bude zaostávat 

Pehe: Nepohřbívejte levici, pravice je v pasti 

Paroubek „odhalil" donašeče. Pavlačová drbna, z ní jejich reakce

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…