Dobeš šetří. Nakladatelé se bouří. Mluví o hrobníkovi

30.07.2010 15:59

Ministr školství Josef Dobeš se rozhodl, že na pomůckách včetně učebnic ušetří 250 milionů. Tím ovšem pobouřil nakladatele, kteří ho podle serveru idnes.cz označili za hrobníka.

Dobeš šetří. Nakladatelé se bouří. Mluví o hrobníkovi

"Pokud budete trvat na svém rozhodnutí, stanete se bezesporu na začátku kariéry ministra hrobníkem kvalitních vzdělávacích materiálů u nás," vzkazují mu nakladatelé.  

"V tuto chvíli leží na stolech odhadem knihy za čtvrt miliardy, které jsou na září připravené k expedici," řekl iDNES.cz Jiří Fraus, místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů a zároveň šéf nakladatelství Fraus.

Fraus ministrovi v otevřeném dopise mimo jiné píše:

"Jakýkoli, byť jen krátkodobý výpadek ve financování může mít fatální následky nejen pro nakladatele vzdělávací literatury, ale v důsledku i na další generace žáků. Bez kvalitních učebnic se vzdělávat nedá."

Peníze lze prý získat z programů EU

Pro tento rok je na školní pomůcky a učebnice v rozpočtu ministerstva vyčleněna zhruba jedna miliarda.

"V této chvíli je z ní vyčerpáno už 75 procent. Částka, která má být krácena představuje tedy 25 procent, tzn. zhruba 250 milionů," sdělil tiskový mluvčí ministerstva školství Tomáš Bouška.

Ministerstvo míní, že školy by si s tím měly umět poradit. Chybějící prostředky na učebnice a pomůcky mohou totiž získat z programů Evropské unie peníze školám.

"Je krize a musí se to někde projevit a toto je nejmenší zlo. Dvě stě padesát milionů je určitě hodně peněz. Záleží ale, jak budou školy čerpat peníze z evropských fondů," souhlasí s návrhem na využití fondů EU i předseda školských odborů František Dobšík.

Lepší než šetřit na platech

"Mělo se to říct dřív, protože školy už mají hotové školní vzdělávací programy pro nadcházející rok a s těmi penězi počítají," tvrdí Fraus.

"Jsem pro to šetřit, ale kdybych já mohl rozhodnout, tak koupím o deset obrněných transportérů méně a dal bych to do školství," uzavřel šéf nakladatelství.

Ředitel pražské Základní školy Londýnská Martin Ševčík to nicméně za velkou katastrofu nepovažuje.

"Obnova fondu učebnic se tím zpomalí, ale někde se šetřit musí a je to lepší než šetřit na učitelských platech."


Čtěte také:

 
Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…