Dosud tajná Šlachtova zpráva bude možná zveřejněna. Dnes o tom rozhodne sněmovní komise

18.08.2016 10:49

Sněmovní vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie by dnes mohla jednat i o případném zveřejnění zprávy, kterou k věci sepsal bývalý ředitel protimafiánského útvaru a jeden z hlavních kritiků změn Robert Šlachta. Člen komise Bohuslav Chalupa (ANO) před zasedáním novinářům řekl, že zveřejnění bude navrhovat. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) ale není zveřejnění nyní možné.

Dosud tajná Šlachtova zpráva bude možná zveřejněna. Dnes o tom rozhodne sněmovní komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

„Budu chtít, aby se zpráva poskytla veřejnosti v plném znění, pokud sám autor, pan plukovník Šlachta, neoznačí celou zprávu nebo části zprávy za důvěrné nebo tajné,“ řekl Chalupa. Svůj návrh zdůvodnil mimo jiné spekulacemi, že z komise, jejíž zasedání jsou neveřejná, unikají informace. „Což odmítám,“ zdůraznil poslanec.

S odtajněním zprávy musí souhlasit nejvýše postavení žalobci

Blažek ale poukázal na to, že komise nemůže rozhodnout, zda se má zpráva vydat, nebo ne. Musel by s tím případně podle něho souhlasit Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, kterého komise, stejně jako Šlachtu vyslechla na konci července. „Výslovně řekl, že si nepřeje, aby zpráva byla zveřejněna,“ uvedl Blažek. Osobně by, jak řekl, byl nejraději, pokud by se zpráva zveřejnila, týká se však živých kauz. „Naše hlasování by nemělo překračovat zákon,“ dodal.

Člen komise Jan Bartošek (KDU-ČSL) označil možné zveřejnění zprávy za téma, kterým se budou členové vážně zabývat. „Pak se ptám po smyslu této komise,“ uvedl.

Blažek je přesvědčen o tom, že z komise údaje neunikají. Objevují se podle něho i věci, které v ní nezazněly. „Odmítám styl práce, abychom jeden den něco projednali a druhý den spekulovali o tom, v jakých novinách to vyjde,“ komentoval podezření z úniků Bartošek. Lidovci budou záležitost podle něho řešit v předsednictvu i na poslaneckém klubu.

Babišův poslanec je ze zprávy znechucen

Členové komise už Šlachtovu zprávu četli. „Jsem znechucen z toho, co se v této zemi asi občas děje,“ popsal své pocity Chalupa. Podle Blažka zpráva nemá vypovídací hodnotu bez komentářů, které komisi sdělil Šlachta a dnes by je měl doplnit bývalý detektiv zaniklého protimafiánského útvaru Jiří Komárek. K výslechu se dnes dostavil jako první, před novináři mluvit nechtěl. Komise má dnes vyslechnout taky policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Očekává se, že zasedání potrvá opět mnoho hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…