Drastické VIDEO. Teror ve Vídni: Střelec v ulicích. Policista vážně zraněn, zabitý chodec. Další mrtví a zranění

02.11.2020 21:11

Při pondělním útoku na synagogu ve Vídni byl večer vážně zraněn policista. Zaznělo údajně několik výstřelů. Pachatel, který strážníka postřelil, se měl odpálit výbušným pásem, další byl již zadržen. Další spolupachatelé jsou na útěku a pátrá po nich policie, informují zahraniční média. Ministerstvo vnitra incident označilo za terorismus.

Drastické VIDEO. Teror ve Vídni: Střelec v ulicích. Policista vážně zraněn, zabitý chodec. Další mrtví a zranění
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Policejní zásah proti útočníkům ve Vídni.

Pachatel, který strážníka postřelil, se údajně odpálil výbušným pásem, další byl již zadržen. Útok si měl vyžádat několik úmrtí a četná zranění. Podle mluvčího ministerstva útok nepřežil jeden civilista a jeden z útočníků, kterého policie zastřelila. Hospitalizováno by mělo být patnáct lidi, kteří byli zranění. Deník Krone Zeitung uvedl, že existují informace o sedmi mrtvých a čtyřech těžce raněných.

Postřelený strážník má vážná zranění a bojuje o život. Policie mezitím uzavřela celý areál i přilehlou ulici Rotensturmstrasse a zahájila rozsáhlé pátrání po spolupachatelích, kteří se dali na útěk.

Bezpečnostní pracovníci izraelské náboženské komunity v Rakousku dali pokyn všem židovským občanům, aby nevycházeli ze svých domovů. Lidé se mají vyhýbat veřejným prostranstvím a dopravě. Zároveň vídeňská policie na svém twitteru vyzvala veřejnost, aby nikdo nesdílel fotografie a videa z útoku.

 

A policeman was shot live on camera after confronting the Terrorist in #Vienna pic.twitter.com/CR4PEpRxFM

— ????? ???????? (@MarioLeb79) November 2, 2020

 

 

 


Maskovaný střelec na ulici. (Screen: YouTube)

Ve Vídni probíhají rozsáhlá policejní pátrání po pachateli, který se dal na útěk. Policisté zatím o incidentu získávají více informací na místě.

Publicista Vojtěch Gibiš na svém twitteru sdílel informace rakouského deníku Kurier, že k útoku došlo v centru Vídně kolem synagogy a Schwedenplatz. Ale nebyl to žádný útok na synagogu, která byla uzavřena. Podle Kuriera je sedm mrtvých včetně policisty.

 

 

 

 

„Ulice Vídně hlídají zásahové jednotky. Jedno z videí zachytilo útočníka – je oblečený celý v bílém, má černou kuklu a bílou roušku. Ozbrojen je kalašnikovem. Ke střelbě mělo dojít na několika místech. Rozcházejí se zprávy, zda je střelec na útěku, anebo se odpálil,“ informoval Gibiš ve svém dalším tweetu.

 

 

„Útoky na kostely a synagogy jsou odporným projevem fanatismu a zneužívání víry!“ komentuje ve svém tweetu útok exministr kultury Daniel Herman.

„Prohlašovat se ve jménu Boha za teroristy je znesvěcení, stejně jako jménem Boha páchat násilí na člověku, řekl kdysi papež Jan Pavel II. Islámští fanatici se řadí k nacistům a komunistům. Hanba jim!“ doplnil.

V souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni Policie České republiky přijala preventivní opatření na hraničních přechodech s Rakouskem. „Policisté provádějí namátkové kontroly vozidel a cestujících. Situaci v sousedním státě pečlivě sledujeme, o případných změnách opatření budeme veřejnost informovat,“ oznámila.

 

Opatření na hraničních přechodech oznámil i český vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

 

Český premiér Andrej Babiš (ANO) vyjádřil na sociální síti lidem v Rakousku a Sebastianovi Kurzovi solidaritu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…