Drogy, krádeže, podněcování k terorismu. Tahle čísla o kriminalitě běženců vážně děsí

07.09.2016 20:44

Ze Švýcarska a Rakouska přicházejí velmi znepokojivé statistiky, které se týkají kriminality uprchlíků. Více než 11 000 migrantů za první polovinu letošního roku porušilo rakouské zákony. Ze švýcarských uprchlických center se zase vytrácí drtivá většina jeho obyvatel.

Drogy, krádeže, podněcování k terorismu. Tahle čísla o kriminalitě běženců vážně děsí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Jak uvádí britský deník Daily Mail, jenom za první polovinu letošního roku porušilo rakouské zákony 11 158 migrantů. Pětinu z nich tvoří lidé přicházející z Afghánistánu, kteří se podílejí zejména na kriminalitě v oblasti prodeje drog. Mezi další spáchanou trestnou činnost patří sexuální obtěžování, znásilnění, násilné napadení nebo krádeže. V loňském roce požádalo v Rakousku o azyl asi 90 000 migrantů, letos stanovila vláda horní hranici počtu žádosti na 37 500.

Kromě obchodování s drogami jde zejména o krádeže, ze kterých bylo podezřelých 2 481 migrantů. „Pouze třináct bylo obviněno na základě jejich příslušnosti k teroristickým organizacím a dva další byli přímo obviněni z podněcování k terorismu. Většinu podezřelých tvořili nezletilí ve věku čtrnácti až sedmnácti let,“ píše Daily Mail. Tato čísla svědčí o tom, že kriminalita mezi běženci rozhodně není ojedinělá, jak často tvrdí neziskové organizace a lidskoprávní aktivisté.

Celý text v angličtině je ZDE.

Nepříliš povzbudivé informace hlásí také Švýcarsko. Až 90 % migrantů přicházejících do země se podle švýcarských úřadů po příchodu do azylových center ztrácí z dohledu. Předpokládá se, že většina z nich po svévolném opuštění uprchlických center míří do do Německa nebo Rakouska. Švýcarští politici se rovněž obávají, že celá řada těchto uprchlíků zůstává v zemi ilegálně a podílí se na páchání trestné činnosti.

„Zveřejněné statistiky považuji za velmi problematické. Nejsme si jistí, jestli se zmizelí migranti registrují kvůli žádosti o azyl na jiném místě. Ilegálové následně působí na černém trhu, podílejí se na prostituci a další trestné činnosti,“ obává se představitel Švýcarské lidové strany (SVP) z Bernu Christoph Neuhaus. Obdobného názoru je i samotný předseda SVP Albert Rösti. „Pokud se migranti ztrácejí z dohledu úřadů, čelíme potom obrovskému bezpečnostnímu riziku. Existuje jen jedno řešení, kterým je uzavření hranic.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…