Druhý penzijní pilíř je fiasko. Kalouskovu úpravu odmítáme, zdůrazňuje ČSSD

03.07.2013 16:07

Druhý důchodový pilíř je podle opoziční ČSSD "totální neúspěch" nynější vlády. Sociálním demokratům se nelíbí ani návrh změn, který připravil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) a který má spoření ve fondech zatraktivnit. Jde proti smyslu penzijní reformy, jak jej kabinet deklaroval, Kalousek by měl od úpravy ustoupit, řekl dnes novinářům stínový ministr práce a sociálních věcí ČSSD Roman Sklenák.

Druhý penzijní pilíř je fiasko. Kalouskovu úpravu odmítáme, zdůrazňuje ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Do druhého pilíře vstoupilo dosud asi 75.000 lidí, násobně méně, než se čekalo. Nyní navíc skončila lhůta pro vstup lidí starších 35 let. "Je nade vší pochybnost, že druhý pilíř je totální neúspěch současné vlády," uvedl Sklenák, podle kterého kabinet selhal a prosadil řešení, které je slepou cestou. Za nízký počet zájemců o vstup do druhého pilíře nemůže podle Sklenáka ČSSD, která od počátku hovoří o jeho zrušení, ale skutečnost, že veřejnost reformu nepřijala. Druhý pilíř spočívá v tom, že si lidé odvádějí tři procentní body z průběžného státního pilíře na svůj účet do fondu za podmínky, že si přidají dvě procenta ze svých příjmů.

Proti jsou i komunisté

Kalouskův návrh by mimo jiné dal lidem do 40 let šanci vstoupit do druhého pilíře ještě celý příští rok. Sklenák ale kritizoval další úpravu, podle kterého by lidé mohli po pěti letech z druhého pilíře vystoupit. "Říkalo se, že je potřeba zajistit další zdroje na důchody. Pokud se navrhuje možnost vystoupit, jde to proti těmto deklaracím a stabilizaci důchodového systému obecně," uvedl.

Chystanou úpravu druhého pilíře odmítá i KSČM. "Pan odstupující ministr financí Kalousek podceňuje schopnost občanů rozumně se rozhodovat a porušuje svoji vlastní tolikrát opakovanou zásadu nevnucovat občanovi státem dobro. Naopak to spíše vypadá, že vytváří prostor pro bankovní sektor a jeho mediální masáž občanů," uvedl komunistický poslanec Petr Braný.

Důchodová reforma je nebezpečná, varuje Špidla

ČSSD tvrdí, že je nutné podporovat dlouhodobé spoření. Vedle státního pilíře klade důraz na třetí pilíř, v němž je nyní kolem pěti milionů lidí. Podle Sklenáka je třeba motivovat zaměstnavatele a občany, aby v tomto pilíři spořili víc.

Vladimír Špidla (ČSSD) uvedl, že není možné stabilizovat státní pilíř za současné existence druhého pilíře. Důchodová reforma není podle něho jen špatná, ale i nebezpečná a ohrožuje současné důchodce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…