Důvěra v prezidenta klesla na 44 procent, je nejníž od roku 2017

16.07.2020 17:36

Důvěra obyvatel Česka v ústavní instituce v červnu proti březnu klesla. Nejvýrazněji u hejtmanů, krajských zastupitelstev a prezidenta. Hlavě státu věří 44 procent, což je o šest procentních bodů méně než v březnu a nejméně od června 2017, kdy mu věřilo 41 procent. Současně se zvýšila nespokojenost lidí se současnou politickou situací v ČR. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Důvěra v prezidenta klesla na 44 procent, je nejníž od roku 2017
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Nejvyšší důvěru veřejnosti si přes pokles udržela obecní zastupitelstva a starostové, věří jim tři pětiny lidí. V březnu měli důvěru o čtyři procentní body vyšší.

Naopak nejméně lidí, zhruba třetina, důvěřuje Poslanecké sněmovně. Také její důvěryhodnost se snížila, nicméně v rámci možné statistické chyby stejně jako u Senátu. Jemu nyní věří 34 procent občanů.

Třetí nejnižší důvěru získali hejtmani, jimž v červnu věřilo 36 procent lidí. V březnu měli důvěru o devět bodů vyšší. O osm bodů na 40 procent se snížila důvěra v krajská zastupitelstva. „Na krajské, v případě hlavního města Prahy magistrátní, úrovni poprvé od jara 2017, kdy taková situace nastala naposledy, převážila nedůvěra nad důvěrou,“ uvedli autoři průzkumu.

Vládě v červnu důvěřovaly stejně jako krajským zastupitelstvům dvě pětiny občanů. Od března si ale pohoršila méně, o pět procentních bodů, přesto se její důvěra dostala na nejnižší úroveň minimálně od loňského února. Na nejnižší úroveň od této doby se dostaly i ostatní zkoumané instituce s výjimkou parlamentních komor, které v loňském roce vykázaly nižší důvěru než nyní.

CVVM se od 20. června do 2. července rovněž dotazovalo na spokojenost se současnou politickou situací. Pětina lidí podobně jako v březnu uvedla, že je s ní spokojena. Spokojeno ani nespokojeno bylo 34 procent lidí, tedy o šest bodů méně než v březnu. Nespokojenost s politickou situací se zvýšila o osm bodů na 44 procent.

„Současné hodnocení politické situace nadále ale zůstává výrazně lepší, než bývalo v období let 2012 a 2013,“ uvedlo CVVM, které průzkum důvěry v ústavní instituce a spokojenosti s politickou situací provádí každý měsíc. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru byla ale tentokrát pauza mezi průzkumy více než dvouměsíční.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…