Ekonomka si nedá pokoj: Přijde krach. Veliký. A tvrdý, už se tomu nevyhneme

03.10.2016 7:41

Evropa je na tom hůře než před krizí v roce 2008. Blíží se hodně neslavný konec. To opětovně tvrdí, tentokrát v rozhovoru pro časopis Týden, česká ekonomka Markéta Šichtařová.

Ekonomka si nedá pokoj: Přijde krach. Veliký. A tvrdý, už se tomu nevyhneme
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„Expanzivní monetární politika Evropské centrální banky je založena na snaze dostat do Evropy vyšší inflaci a zrychlit hospodářský růst navýšením množství peněz v oběhu. Obojí je ale špatně,“ tvrdí ekonomka. Nízká inflace je však podle ní vyvolána něčím úplně jiným než neochotou spotřebitelů utrácet – a to především situací na trhu komodit. 

Anketa

Udrží se Michal Hašek i po volbách v křesle hejtmana?

hlasovalo: 2440 lidí

Současná deflace je podle jejího názoru spíše ta „hodná“. „Spotřebitelům pomáhá, nepoškozuje je, jak ECB předpokládá. Proto je její boj proti deflaci zcela zbytečný. Kdyby byl ‚jen‘ zbytečný a bez vedlejších efektů, ještě by to mohlo být v zásadě jedno. Jenomže tento boj má i negativní efekty,“ dodává se slovy, že za negativní považuje například nárůst množství peněz v oběhu. 

„Tyto peníze sice nevyvolávají inflaci v cenách zboží a služeb, jak by ECB chtěla, zato způsobují ohromnou inflaci ve finančním světě. Projevují se v přepálených cenách akcií, dluhopisů i v záporných úrokových sazbách. A jak známo, každá taková cenová bublina končívá velmi neslavně. Právě takového neslavného konce se bojím,“ dodala. Podle jejího názoru v letech 2008 a 2009 krize sice měla proběhnout, aby se hospodářství pročistila, ale v pravém slova smyslu vlastně neproběhla.

Pak je tu ještě onen druhý pohled skrze snahu zvýšit hospodářský růst, ačkoli jedno s druhým souvisí tak úzce, že to oddělovat není dost dobře možné.

„Dnes má Evropa jako celek více dluhů než v roce 2008, ačkoli krizi v roce 2008 spustilo právě předlužení. Když to dáme dohromady – neočištěná struktura ekonomiky, nárůst zadlužení, inflace ve finančním světě a vystřílení veškeré munice centrálních bank –, pak nám z toho žádná pěkná budoucnost nekouká,“ sdělila Šichtařová.

Závěrem se ekonomka vyjádřila k České národní bance, která se podle ní chová daleko racionálněji než ECB. „Ale také příliš lpí na intervenčním režimu. Důvodem je přesně stejný přehnaný strach z deflace, která by sama o sobě byla neškodná. A výsledek? Ekonomice se pomáhalo slabým kursem v době, kdy to příliš nepotřebovala. A nyní bude ČNB nejspíše donucena opustit intervenční režim ve fázi, kdy se to naopak hodí nejméně. Dnes by totiž koruna měla být ještě slabší,“ dodala. Exportéři jsou nyní podle ní šťastní, neboť jim centrální banka intervencemi pomáhá, je však zvědavá, jak se budou tvářit, až jim naopak podrazí nohy v době, kdy to nebudou čekat.

Podle Šichtařové je čas vrátit se ke kořenům a ukončit neproduktivní monetární expanzi. „Přestat vykupovat bezcenné státní dluhopisy, ať už řecké, nebo jiné. Tím sice poškodíme mnoho subjektů, možná včetně bank a států, ale ekonomiku jako celek to obrodí a bude možné začít s čistým štítem. Bojím se, že bez takového ‚velkého třesku‘ to nepůjde. Jsme už příliš daleko na to, abychom ještě mohli spoléhat na nějaké měkké přistání,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…