Experti ČSSD budou jednat se zástupci vlády o reformě penzí

09.08.2011 6:28

Zástupci vlády se v úterý sejdou s experty sociální demokracie nad návrhem důchodové reformy. Uskuteční se tak první z plánovaných jednání, na kterých se vláda s ČSSD domluvila v červenci.

Experti ČSSD budou jednat se zástupci vlády o reformě penzí

"Za vládní stranu tam jdeme s tím, že vláda již své představy předložila ve formě zákonů," řekl ČTK Jiří Král z ministerstva práce a sociálních věcí, který se jednání zúčastní. Pokud podle něj experti sociální demokracie přijdou s nějakými náměty, bude se o nich diskutovat. 

"V tuto chvíli to není o našich návrzích, ale o tom, jestli ty vládní návrhy nejdou alespoň zčásti přizpůsobit našim představám, aby přežily i další volby," uvedl stínový ministr sociální demokracie Jan Mládek.

Na jednáních se dohodli v červenci při projednávání zákonů o penzijní reformě zástupci sociální demokracie s premiérem Petrem Nečasem. Konkrétně by se měla týkat věkové hranice pro odchod do penze, takzvaného předdůchodu pro lidi z náročných profesí a transformací nynějšího penzijního připojištění. Jejich cílem mají být případné změny v zákonech reformujících penzijní systém ještě předtím, než projdou ve sněmovně druhým čtením.

První ze zákonů, zákon o důchodovém spoření, upravuje tzv. druhý pilíř, tedy vyvedení části peněz z penzijního systému na spoření v důchodových fondech. Druhý zákon upravuje doplňkové penzijní spoření a třetí zákon mění dosavadní zákony v souvislosti s přijetím předchozích dvou předloh. Lidé nad 35 let se budou moci podle návrhu rozhodnout, zda z pojistného vyvedou tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého.

Vláda počítá s tím, že po transformaci důchodového systému zůstane i penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí.

Čtěte:

Reforma penzí není potřeba. Vláda straší, píší vědci

Penzijní reforma schválena. Teď již oficiálně vládou

Sociolog: Penzijní reforma je nastavena tak, aby Češi vyhynuli

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…