Exstarosta Jančík v ČT. Do studia přišel důkladně připraven

16.08.2011 23:24

Dopustil se exstarosta Prahy 5 Jančík trestného činu nebo ne? Česká televize představila analýzu, která říká, že k trestnému činu došlo, když jediné agentuře předal pohledávky na vymáhání dlužného nájemného v řádech milionů korun bez výběrového řízení. Jančík vinu opakovaně odmítá.

Exstarosta Jančík v ČT. Do studia přišel důkladně připraven

Hostem úterního pořadu Události, komentáře České televize byl bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík, kterému znovu hrozí trestní stíhání za kroky, jež činil v pozici starosty. Jančík v pořadu opakovaně prohlašoval, že se nedopustil ničeho, za co by mohl být stíhán. V pozici Jančíkova oponenta působil Stanislav Beránek z Transparency International. Za zmínku stojí, že Jančík býval členem ODS, ale dnes již není, protože prý záměrně neplatil členské příspěvky.

Šlo o tisíce nebo o miliony?

Připomeňme, že Jančík je nařčen z toho, že jako starosta bez souhlasu zastupitelstva a řádného výběrového řízení prodal Agentuře Prahy 5 pohledávky na nájemném za víc než 60 milionů. Exstarosta vinu odmítá s tím, že žádná z pohledávek nepřesahovala výši sto tisíc korun a výběrové řízení tedy podle zákona nebylo nezbytné.

Do studia exstarosta Jančík dorazil velmi dobře připraven a svá tvrzení podpořil řadou citací z jednacího řádu Rady a zastupitelstva městské části či ze Zákona o hlavním městě Praze. Beránek nařkl exstarostu z toho, že citací využívá velmi účelově a že k porušení zákona ve skutečnosti došlo.

"Samozřejmě jsem se nedopustil úmyslného trestného činu, myslím si, že ani činu nedbalostního. Budu to stále opakovat," uvedl v pořadu Jančík. Stanislav Beránek oponoval, že "pan Jančík jako vystudovaný právník použije na svou obranu téměř cokoli".

„Mělo proběhnout výběrové řízení, ale o něm neexistují záznamy. Následně se objevuje Agentura Praha 5, která byla založena deset dní poté, co se na radě projednalo, že bude takováto společnost najata," popisuje podstatu sporu Beránek.

Foto: Hans Štembera

Související:

  • Exstarosta Prahy 5 Jančík znovu čelí obvinění. Usnesení si už převzal

  • Jančík pro ČT: Počkám si na to, s čím policie znovu přijde 

  • Jančík k obvinění: Jsem vytažen jako králík z klobouku 

  • Obviněný Jančík: ODS je v krizi, nemá pro voliče témata 

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: mp

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

    22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

    Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…