Firma, která se podílela na stavbě Palasova sídla, získala podvodem zakázku

25.11.2011 20:55

Firma Intext získala zakázku na dodávku nábytku pro rekonstruované koleje Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě podvodem. V té době dlužila státu 10 milionů na sociálním pojištění a na daních. Podle zákona o veřejných zakázkách by měla být taková firma okamžitě ze soutěže vyřazena. Jenže majitel společnosti Vladislav Uličný předložil falešný dokument, ve kterém žádný dluh nezmiňuje. Intext se v minulosti podílel na zařizování domu moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase.

Firma, která se podílela na stavbě Palasova sídla, získala podvodem zakázku

Zrekonstruované koleje měly sloužit jako ubytovací zařízení během juniorského mistrovství světa v atletice. „Byla to prestižní akce," řekl Aktuálně.cz rektor univerzity Ivo Vondrák. „Firma Intext nabídla nejnižší cenu a dodala čestné prohlášení, že státu nic nedluží." Univerzita prohlášení nijak neověřovala.

Společnost Intext byla přitom v kraji už „známá firma". Za veřejné zakázky sice dostávala peníze, ale svým zaměstnancům, nasmlouvaným živnostníkům a subdodavatelům už pak často nezaplatila. S finančními problémy se potýkala od roku 2010.

Univerzita si to měla ověřit

„Škola měla jednoznačně žádat potvrzení o bezdlužnosti a ne spoléhat jen na čestné prohlášení," upozornila na nedbalost univerzity insolvenční správkyně Intextu Daniela Majzlíková s tím, že firma dlužila státu dávno předtím, než se ucházela o zakázku. Intex nyní dluží svým věřitelům přibližně 190 milionů a je v insolvenčním řízení.

Firma se v minulosti podílela na stavbě domu Jaroslava Palase. Moravskoslezský hejtman se k tomu nechce vyjadřovat. Politik má už plnou hlavu starostí s tím, jak vysvětlit, kde peníze na luxusní sídlo za 30 milionů získal. Spekulace už vedly sociální demokraty k tomu, že Palase vyškrtli z kandidátky pro krajské volby v roce 2012.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…