Francie: Elitní politik napadal ženy u záchodu či ve výtahu a psal jim zprávy jako ,,miluju tvůj zadek“

11.05.2016 10:24

To tu ještě nebylo. Sexuální harašení ve Francii. A týká se místopředsedy parlamentu. Čtyři ekoložky obvinily Denise Baupina, svého bývalého šéfa a místopředsedu Národního shromáždění, z agresivního sexuálního chování a obtěžování. Ten ihned podal demisi – a obvinění zásadně popřel. Na jeho stranu se postavila i jeho žena, ministryně bydlení Emmanuelle Cosseová.

Francie: Elitní politik napadal ženy u záchodu či ve výtahu a psal jim zprávy jako ,,miluju tvůj zadek“
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Čtyři ženská svědectví proti jednomu muži

Už to nemohly vydržet. Hned čtyři ženy, blízké spolupracovnice Denise Baupina, donedávna šéfa evropských ekologů ve Francii (EELV), se rozhodly veřejně vystoupit. Obvinily Baupina, který zastával do tohoto pondělí post místopředsedy Národního shromáždêní, ze sexuální agresivity, známé u nás také jako sexual harassement, lidově česky: harašení.

Mluvčí Sandrine Rousseauová, regionální zastupitelky Elen Debostová, Isabelle Attardová a státní tajemnice pro biodiverzitu Barbara Pompiliová se shodují v jednom: Baupin je sexuálně nebezpečný. Nejenže rozesílal nevhodné esemesky se sexuálně laděnými návrhy, ale nedal si opakovaně, ani po odmítnutí, pokoj, zval ženy pod různými záminkami do své kanceláře a dokonce je napadal – u záchodů nebo ve výtahu.

Všechna svědectví, jež shromáždil portál Mediapart a veřejnoprávní radio France Inter, spadají do let 1998 až 2012. Baupinův advokát Emmanuel Pierrat již přispěchal s prohlášením, že vůći jeho klientovi nebyla vznesena žádná žaloba, a klient sám jemu přisuzované skutky zásadně odmítá.

„Přitisknul mne ke zdi, chytil mne za poprsí a pokoušel se mne na chodbě obejmout,“popsala svůj šok z roku 2011 jedna z nynějších mluvčích evropských ekologů Sandrine Rousseauová. „Mluvila jsem o tom se dvěma členy vedení strany, jeden z nich mi řekl: ‚Ach, on s tím zase začal,‘ a další zmínil, že tyhle ‚věci se mu stávají velmi často‘.“

Svědectví o esemeskách bylo mnohem více a týkalo se mnoha žen, z nichž některé si přály zůstat v anonymitě. „J'aime ton cul / (Miluji tvůj zadek),“ psal údajně Baupin na všechny strany.

Jeden z těchto zdrojů novinářům sdělil, že se Baupin pokoušel sexuálně obtěžovat jednu ze zaměstnankyň ve výtahu tím, že ji štípal na stehnech. To se jí nelíbilo, za což mu vlepila políček. To mu ale nestačilo.

Jeho žena mu věří: „Jsem kampaní dotčena.“

Ministryně bydlení Emmanuelle Cosseová ve vládě Manuela Vallse, jinak také žena Denise Baupina, za svým chotěm stojí. Věří mu, když říká, že se ničeho nedopustil. Novinářům sdělila, že se touto kampaní cítí být dotčena. „Záležitost musí být vyřešena před soudcem,“ říká razantně.

Ona sama nastoupila do nově obnovené levicové vlády vzápětí po regionálních volbách koncem roku, který pro zelené skončil katastrofou. Uvnitř strany, jež se rozštěpila před dvěma lety v postoji vůči reformám ministra hospodářství Emmanuela Macrona, ministryně Cosseová zaujala postoj tzv. proreformní. To jí, stejně jako jejímu choti, bylo silně vytýkáno, a to nejen od zelených, ale i ze strany radikální levice. Denis Boupin před časem ze strany vystoupil.

Proč tato svědectví přicházejí až dnes? Dotyčné to vysvětlují obavou z veřejného ponížení, a také ohledem vůči Baupinově choti. Část zelených je zaskočena, protože tato strana se dlouhodobě věnuje rovnosti pohlaví, a není to tak dávno, kdy se věnovala v kampani i tématu sexuálního obtěžování. Do kampaně s názvem: Mettez du rouge (Načerveňte se) se zapojil Baupin. Nechali se vyfotografovat 8. března 2016 na Den ženských práv – a všichni si namalovali ústa červenou rtěnkou.

To podle žen, jež čelily Baupinově sexuální agresi v uplynulých letech, stálo jako spouštěč za kolektivním rozhodnutím podat veřejně svědectví. Média na kauze pracovala dva měsíce.

Denis Baupin en 2007.

Politici jako hrubí Tartuffové?

Rok před koncem mandátu prezidenta Françoise Hollanda to ale vypadá jako jedna z dalších kampaní, jejichž cíle jsou politické. „Vládnou nám samí Tartuffové?“ ptá se liberálně-pravicový týdeník Le Point. Že politika je jak hrubé divadlo, jež privileguje stále muže, je zřejmé. O tom, že politice vládne pokrytectví a lež, nepochybuje již nikdo, a netřeba k tomu ani Molièra.

V paměti dosud navíc zůstává aféra, kterou rozpoutala média před pěti lety v květnu 2011; po obvinění ze sexuální agrese vůči pokojské Dominiqua Strausse-Kahna, horkého kandidáta na prezidentský úřad, ve své době předsedy Mezinárodního měnového fondu v New Yorku - po níž si mohl o nejvyšší funkci nechat jen zdát.

Podle vyjádření advokátů by mohl dostat Denis Baupin až pět let a pokutu v řádu tisíců eur. Ovšem pouze za skutky, které nepřesáhly tři roky od spáchání. Sexuální obtěžování – na rozdíl od znásilnění – není zločinem, ale toliko přečinem.

Josef Brož


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…