Fridrichová: konec. Wollner: konec. Lutonský: konec. Moravec: konec. Dnešní volba do Rady ČT prý byla jen rozcvička. Peklo přijde. Už brzy

27.05.2020 20:01

Rada ČT má nové složení. Dostal se do ní moderátor Luboš Xaver Veselý a spolu s ním také ekonomka Hana Lipovská a publicista Pavel Matocha. Část opozice viní ČSSD a současně hovoří o možném ovlivňování této veřejnoprávní instituce. Jak, kým, kdy, to ovšem nikdo nesdělil. Naše redakce pro změnu mluvila s vysoce postaveným zástupcem koalice, který se tomu všemu směje. A především Miroslavu Kalouskovi.

Fridrichová: konec. Wollner: konec. Lutonský: konec. Moravec: konec. Dnešní volba do Rady ČT prý byla jen rozcvička. Peklo přijde. Už brzy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT, Marek Wollner na Univerzitě Palackého v Olomouci

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí
„Tenhle Kalousek jednal roky o tom, kdo bude generální ředitel ČT, a teď křičí, to je směšné. On moc dobře ví, že to končí, že končí éra jeho vlivu, tak kope hlavně na Twitteru,“ uvedl náš zdroj. K těmto slovům ho přiměla především Kalouskova řečnická kreace krátce po uveřejnění výsledků voleb do Rady ČT.

Ty jako první přinesly právě ParlamentníListy.cz.

„Dovolte mi vyslovit soud, že je to začátek konce nezávislé veřejnoprávní televize,“ pronesl Kalousek. A dodal, že „za to nese plnou odpovědnost sociální demokracie“, což vyvolalo hluk v sále. Podle Kalouska od ČSSD uslyšíme, jak tak nevolili, a jak jsou volby tajné. Ale Kalousek prý jako zkušený poslanec dobře ví, čemu se zabránit nedá, a čemu ano. „A vy jste, kolegové ze sociální demokracie, měli možnost tomu zabránit. A vy jste to neudělali.“ Pak se Kalousek chytl pultíku a dodal, že nezabránit špatnosti je zločin. „Ušetřete nás svých slov o tom, jak byly ty volby tajné. Vedení ČSSD nese stoprocentní politickou odpovědnost za výsledek voleb do Rady ČT,“ skončil.

Podle našeho zdroje šlo jen o komedii.

„On je tak daleko, že ví, že nikoho moc nezajímá, tak aby byl zajímavý, začal psát o tom, co další den udělá. Nemám k tomuhle člověku co víc dodat,“ glosoval koaliční politik. Jedna věc mu ovšem ležela na srdci ještě víc než předseda TOPkařského klubu.

„Tady přeci ani tak nešlo o dnešní volbu. Šlo tady o volbu na jaře příštího roku, ne? Tam se taky bude volit. A taky se tam bude hlasovat o tom, co ten pan Dvořák udělal, pro koho to udělal, jak makal, jaké dohody dodržel nebo nedodržel. Tam se vyloží karty na stůl. Třeba pan Dvořák neuvidí odměnu deset nebo kolik platů, a to bude jasným signálem, že končí. Pokud by se tak stalo, určitě ne naším přičiněním. Myslím si, že dneškem začal konec jedné éry. Ta éra má dokonce jména: Fridrichová, Wollner, Lutonský, Mrzena, Moravec. Jsou to lidé, kteří třeba nebudou souhlasit s následujícím vedením a skončí, na to mají svaté právo,“ uzavřel.

K volbě do Rady ČT se během odpoledne vyjádřila řada politiků, ale i odborníků.

„OVM se drží nad vodou jen proto, že si všichni myslí, že o ně jde. Nejde. Nenastolují agendu, jak tvrdí, o které se bude mluvit. OVM a Václav Moravec jsou už dávno fosilie, která se drží jen proto, že vznikl dojem, jako že mají na veřejnost silný vliv. Potěmkinova vesnice,“ sdělil PL člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov.

„Když umřít, tak vestoje," glosoval na svém twitteru radní Zdeněk Šarapatka, proslulý svou ustavičnou a opakující se kritikou téměř všeho.  

Připomeňme, že Rada ČT je kontrolní orgán televize a jejího managementu. Má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna, a to tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Členové jsou voleni na funkční období šesti let, přičemž každé dva roky je volena jedna třetina členů. Ti mohou být zvoleni opětovně.
 
Přehled členů Rady České televize (repro Wikipedia)
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…