Fuj, darebáku, hanba. Jste fanatik, řvete tu jak pavián. Kdybyste lidi nestrašili, žádného islámu se nebojí. Toto si u Jílkové vyslechli Mach a Tomský, když chtěli diskutovat s obhájci imigrace

29.10.2015 23:03

Ještě nikdy nebyla nechuť k Evropské unii mezi Čechy tak velká a rozšířená jako dnes. Tři pětiny z vás jsou nespokojeny se členstvím v Unii. Výrazně se na tom podepisuje situace kolem uprchlické krize. Počet běženců neklesá, naopak roste. Stojíme na pokraji nevratné změny Evropy, která už nebude tou, jak ji známe? Čeká EU pád jako Říši římskou? Zeptala se úvodem pořadu Máte slovo na České televizi moderátorka Michaela Jílková.

Fuj, darebáku, hanba. Jste fanatik, řvete tu jak pavián. Kdybyste lidi nestrašili, žádného islámu se nebojí. Toto si u Jílkové vyslechli Mach a Tomský, když chtěli diskutovat s obhájci imigrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Máte slovo. Tentokráte například s ministrem Jiřím Dienstbierem

Hosty dnešního pořadu byli europoslanci Stanislav Polčák (TOP 09/STAN) a Petr Mach (Strana svobodných občanů), eurooptimista Ivan Bartoš (Česká pirátská strana), překladatelka Markéta Hrbková, politolog Alexander Tomský či důchodce z Brna Miroslav Trčka.

„Evropa páchá sebevraždu,“ uvedl v nadsázce politolog Alexander Tomský. „Krize jsou tři: krize eurozóny, politická krize v europarlamentu a imigrační krize,“ sdělil s tím, že evropské elity nechtějí vlastně uprchlickou krizi zastavit. Do řeči mu s dotazem vstoupil Ivan Bartoš, jak by to zastavení mělo probíhat. „Stačí jednoduše říci stop, bereme do jisté míry, dále brát nebudeme. Stal se pravý opak, otevřely se hranice,“ reagoval Tomský. 

Podle Stanislava Polčáka by se měli do zemí původu navrátit všichni nelegální migranti, kteří neutíkají před válkou. „V tuto chvíli je to asi sedm set tisíc lidí, kteří byli do Evropy dopraveni. Co mají říkat Jordánsko či Libanon, které tam mají deset procent té populace? Budeme je na hranicích střílet?“ zeptal se Polčák. 

Řešení navrhl důchodce Trčka. „Přijmeme tolik uprchlíků, kolik máme bezdomovců,“ uvedl v reakci na překladatelku Hrbkovou, která se obává té stopky. „Chtěla bych vidět, jak bude vypadat, pokud by měla být bez násilí,“ řekla.

Povinnost především ke svým vlastním

Tomský se následně velmi rozhorlil nad slovy Polčáka, který uvedl, že kdyby Velká Británie zavřela hranice o druhé světové válce, tak Česká republika tu vůbec není. „Ale my nehovoříme o migraci v jedné civilizaci,“ rozčílil se politolog. „Politik má přece povinnost především ke svým vlastním, a až co zbyde, může rozdávat,“ rozhorleně hovořil Tomský. 

„Evropa by se měla orientovat na to, aby dokázala zvládat své emoce a strach. Pomůže to nejen migrantům, ale i bezdomovcům a důchodcům,“ sdělila překladatelka Hrbková.

Podle Polčáka musejí uprchlíci na území našeho státu dodržovat pravidla zde platná. „Ať pan Polčák pomůže lidem, kteří jsou v nouzi. Ale on to řeší tak, že hlasuje pro kvóty,“ zareagoval na něj europoslanec Mach. „Je hrozně jednoduché hlasovat pro kvóty a přenést problém na někoho jiného,“ pokračoval v kritice Polčáka Mach.  

Ohrožujete náš domov, křičel Tomský

„Pan Polčák je demagog,“ osočil následně Polčáka Tomský. „Reagujete emocionálně,“ pokračoval dál Tomský v útoku na europoslance za TOP 09. „Vy jste řekl, že všichni azylanti světa mají právo,“ křičel Tomský s tím, že europoslanec ohrožuje náš domov. „Nic takového nezaznělo,“ zareagoval Polčák. 

„Jsou mezi nimi zrůdy,“ rozhorlil se důchodce Trčka a dočkal se následně napomenutí moderátorky, aby nepaušalizoval. 

„Nemám nic proti migraci v rámci jedné civilizace,“ následně uvedl Tomský. Největší obavy jsou jednoznačně z islámu. „Myslím si, že ti lidé jsou tak vyřízení, že sem tu kulturu tahat nebudou. Je pravděpodobné, že pokud Evropa dokáže pomoci v zemích, odkud lidé odcházejí, budou se uprchlíci vracet zpátky,“ uvedla v reakci Hrbková. „Proč bychom tam měli vysílat Evropany, když oni sami své státy opouštějí,“ rozhorleně reagoval jeden z diváků.

Tomský: Migrace je tragická, lidé trpí

„Máme obrovskou zkušenost s muslimskými ghetty v Evropě. Víme, jak to vypadá. Je to nešťastná společnost. Každá migrace je tragická, lidé trpí,“ oponoval však Tomský s tím, že lidé přicházejí z antagonistické kultury. „A dívají se na naši civilizaci s despektem,“ pokračoval.

„Já se také bojím, ale nemohu je přece všechny házet do jednoho pytle, paušalizovat,“ uvedl Polčák. Překladatelka Hrbková jej doplnila, že strachu z islámu by se zabránilo tehdy, kdyby se nestrašilo. Polčák se následně opět „chytl“ s politologem Tomským. „Můžete tady řvát jako pavián, ale pro mě jste fanatik,“ uvedl Polčák. 

„Stát má jiné povinnosti, než otevřít hranice celému lidství,“ trval si však na svém Tomský. „Každý má právo odejít ze své země, ale každá země nemá povinnost ho přijmout,“ pokračoval.

Fuj, darebáku, hanba

„Také se bojím mnoha věcí, ale neztrácím kvůli tomu své lidství,“ uvedl k tomu Bartoš.

Závěr pořadu byl velmi bouřlivý, kdy vášně musela uklidňovat sama moderátorka. „Pan Mach bere půl milionu,“ uvedl jeden z diváků v publiku v reakci na to, že je pro uprchlíky potřeba dostatek financí. „Fuj, darebáku, hanba,“ začalo skandovat publikum.

„Podaří se zastavit proud uprchlíků?“ zeptala se závěrem moderátorka. Podle Polčáka nikoliv, podle Tomského jej zastaví zima a podle Macha ploty.

Příští týden bude tématem začleňování znevýhodněných dětí do běžných škol. Pořad Máte slovo začíná ve čtvrtek ve 21:35 hodin.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…