Gandalovič získal bleskovou prověrku a může do USA

08.01.2011 16:50

Bývalý ministr zemědělství a poslanec za Ústecký kraj Petr Gandalovič získal od Nejvyššího bezpečnostního úřadu osvědčení pro práci s tajnými informacemi a míří na diplomatický post do Washingtonu. Teď už jen čeká na kladné vyjádření americké strany.

Gandalovič získal bleskovou prověrku a může do USA

Poslední překážka pro diplomatickou misi ve Washingtonu pro Petra Gandaloviče padla. V rekordně krátké době se mu podařilo získat osvědčení od Národního bezpečnostního úřadu, že může pracovat s tajnými informacemi.

"Nemám to ale ještě písemně," řekl Gandalovič Lidovým novinám. V současné době je Gandalovič poslancem za Ústecký kraj.

Oficiální potvrzení tak přijde začátkem příštího týdne a hned se na něj chce dívat šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, jehož úřad v srpnu o prověrku pro Gandaloviče požádal.

Prověrka místo devíti už za čtyři měsíce 

Rozhodnutí úředníků z Nejvyššího bezpečnostního úřadu přišlo v rekordním čase a navíc jen pár dní poté, co Spojené státy jmenovaly své diplomaty do Prahy. Gandalovič prověrku získal za čtyři měsíce, přestože úřad má na kontrolu devítiměsíční lhůtu.

Nečas lobbing popírá

Podle Lidových novin se o Gandalovičově prověrce bavil i premiér Nečas s šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu Dušanem Navrátilem. "Není to pravda," popřel schůzku Nečas. Lobbování za urychlení vylučuje i Schwarzenberg.

"Neviděl jsem důvod pospíchat, když oni nás nechali čekat, já se nebudu chovat jinak. To je prostě zásada, vůbec jsem neměl potřebu zasahovati," řekl Schwarzenberg.

K prostudování bylo dost spisů

Materiálů k prostudování bylo u Gandaloviče dost. Byl ministrem zemědělství v době, kdy byl označován za zkorumpovaný ve výročních zprávách i zpravodajci z Bezpečnostní informační služby. Úředníci z NBÚ ale zprávy od zpravodajců v potaz nebrali.

Nyní Gandalovičovi k vyslání do USA chybí jen schválení Nečasova kabinetu a kladné vyjádření americké strany. Velvyslanecké křeslo si pro sebe vyjednala ODS a Gandalovič jej získal jako odměnu za podporu "čisté ODS" v čele s Nečasem a Vondrou.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…