Gripeny. Potřebujeme nový tendr, shodli se Nečas a Sobotka

14.11.2010 22:31

Po vypršení pronájmu stíhaček Gripen by měl stát vypsat nové výběrové řízení, shodl se šéf ODS i úřadující hlava ČSSD.

Gripeny. Potřebujeme nový tendr, shodli se Nečas a Sobotka

Po skončení pronájmu letounů Jas-39 Gripen, vypíše ČR nový tendr na stíhačky. V České televizi to prohlásil premiér Petr Nečas. Dodavatel gripenů, britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab, se podle něj bude moci tendru zúčastnit jen v případě, že Británie a Švédsko poskytnou ČR veškeré údaje, které mají o korupci při pořízení gripenů. Pronájem končí v roce 2015.

"Musí být vypsáno nové výběrové řízení, které bude otevřené, do kterého se mohou přihlásit zadavatelé z více zemí. Nedovedu si představit, že by se jenom tak prodloužila existence letounů gripen v českém letectvu," řekl Nečas.

Více o kauze Gripen čtěte ZDE

S Nečasem pak souhlasil i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "V situaci, kdy vláda ruší sociální příplatky, musíme zvážit, zda máme na pronájem nadzvukových letounů," řekl Sobotka a požadoval národní konsenzus. „Zaplaťpánbůh, že to říkáte, " reagoval Nečas.

Podle Nečase je třeba vypracovat analýzu, zda má mít Česká republika vůbec vlastní nadzvukové stíhačky.

Česká vláda původně usilovala o nákup gripenů. Zakázku v hodnotě 60,2 miliardy korun schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Návrh ale nezískal podporu v parlamentu. Česko nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů.

Nejsme Katar, doufá Nečas

S informacemi o podplácení při uzavírání smlouvy na nákup stíhaček přišla v únoru 2007 švédská televize. Dopustil se ho údajně rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, který působil v Česku jako poradce společnosti BAE Systems. Britská policie jej kvůli korupci stíhala, společnost BAE Systems se ale dohodla s americkými a britskými úřady na pokutách výměnou za to, že vyšetřování údajné korupce skončí.

"Nedovedu si představit, že ve chvíli, kdy britský protikorupční úřad konstatoval, že došlo v České republice ke korupci, že bychom se zatvářili jako nic, firma British Aerospace zaplatila nějakou pokutu a tím je to všechno vyřešené. My nejsme žádná Bangladéš, nebo žádný Katar. Toto si Velká Británie vůči svému spojenci v NATO a v EU nemůže dovolit," prohlásil v televizní debatě Nečas.

Související:
Opozice odmítla řešit kauzu Gripen. Už je to prý dávno
Nečas: Pecina gripeny zametl pod koberec. Teď může kandidovat
Byla to klukovina, řekl Nečas ke Kalouskovi v kauze Barták

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…