Hádky koalice zabraly letos 3180 minut. To je 53 hodin

29.07.2011 10:50

Co vévodilo koaličnímu vládnutí v posledních 365 dnech? Zejména hádky. Deník Právo spočítal, že to bylo až 3180 minut, tedy celých 53 hodin. A to jenom za letošní kalendářní rok. Politici se hádali nad reformami, řadou skandálů, ministerskými posty nebo nad rozpočtem.

Hádky koalice zabraly letos 3180 minut. To je 53 hodin

Koalice podle Práva využívá tradiční „kódovaná" označení pro jednání k řešení neutuchajících problémů. Jednání předsedů ODS, TOP 09 a VV nese tak buď značku K3, debata za účasti dalších dvou politiků z každé strany je označována K9.

„Na  pořad dne se už ale dostala i rozšířenější verze K 12," odkrývá šifru vlády Právo. Nejčastěji se ale lídři hádali prý na schůzkách ve formátu K9. Právě těm vládní špičky věnovaly za sedm měsíců minimálně 3180 minut.

A o čem že to politici tak dlouze a horkokrevně debatují? Hádají se například nad návrhem protikorupční strategie z dílny tehdejšího ministra vnitra Radka Johna z VV. To tehdy padala ostrá slova, urážky a nechyběly vzájemné výpady, připomíná deník.

Jenže klidně nešla vyřešit ani debata kolem jmenováním nového policejního prezidenta. Tím se stal nakonec Petr Lessy, který vzešel z výběrového řízení, které premiér označkoval jako "kočkopes.".

V lednu se hasila akce s lékaři

„Mimořádné lednové jednání K9 v pražském hotelu Mandarin pak vyvolala akce lékařů, kteří pohrozili hromadnými výpověďmi," vypočítává dále Právo.

V dalších měsících pak křivka postupně stoupala a klesale. K9 měla pak svůj vrchol v květnu, a hlavně v červnu. „V tomto měsíci ODS, TOP 09 a VV obětovaly rokování dohromady takřka 24 hodin, tedy necelou polovinu času ze všech jednání za prvních sedm měsíců letošního roku," napsal k tomu autor článku Jiří Ovčáček.

Související:

Schůzky trvaly šest i devět hodin

V červnu podle něj vypukl spor o rozpočet mezi VV a TOP 09 a řešily se i ministerské posty. Výsledkem pak byla výměna na postu Radka Šmerdy. Ten byl nakonec nahrazen jiným politikem z VV a to Pavlem Dobešem. „Véčkaři" si pak vyhádali i post vicepremiérky a šéfky legislativní rady vlády. Post obsadila Karolína Peake.

Více:

Ani začátek prázdnin nebyl důvodem k tomu, aby hádky neuhasly. Objevila se totiž debata o návrhu státního rozpočtu a sjednocení DPH. K tomu se konala hned dvě jednání špiček koalice ve formátu K9, připomíná Ovčáček.

Více:

Redaktor se pak zaměřil na délku schůzek. „Konaly se například schůzky o délce šesti hodin. Rekordní čas ovšem pobývali lídři koalice za zavřenými dveřmi 22. června, kdy se dohadovali devět hodin. Tématem byl dodatek ke koaliční smlouvě, kterým VV podmínily další účast ve vládě," napsal.

Tluchoř: Čím delší jednání, tím horší efekt

A co na to vše říkají politici? „Ten čas není úplně černobílý. K něčemu to určitě dobré bylo, některé věci se pohnuly kupředu, minimálně jsme některé koaliční partnery redukovali a zjistili, jak některé věci opravdu jsou," podotkl k tomu předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Přiznal, že řada hodin debatování byla ztrátou času. Poukázal v této souvislosti na neustálé změny názorů, ke kterým docházelo. Podle koaličních partnerů za to ale mohou hlavně Věci veřejné, které svými požadavky celou řadu někdy i dramatických jednání podnítily.

Podle někdejšího šéfa poslanců z ODS Petra Tluchoře platí přímá úměra. Čím déle totiž K9 jedná, tím horší je efekt. „A naopak, čím méně by bylo dohadování, změn a veletočů na K9, tím více by vláda mohla udělat pro lidi," dodal Tluchoř pro Právo.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…