Hercům ze Slováckého divadla hrozí přesun do kasáren

07.05.2018 13:50

Radnice v Uherském Hradišti investovala do oprav Slováckého divadla během posledních pěti let téměř 8,4 milionu korun, dalších 2,6 milionu zaplatila TJ Sokol, majiteli budovy, za pronájem. Městu již pomalu dochází trpělivost s obrovskými finančními výdaji a začíná přemýšlet o stěhování, píše Dobrý den s Kurýrem.

Hercům ze Slováckého divadla hrozí přesun do kasáren
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Jakou má divadlo budoucnost, popsal Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště. „Existují dvě možnosti, jak oříšek rozlousknout. Koupit sokolovnu a udržet divadlo ve stávajících prostorech, nebo jeho stěhování. Záleží na jednáních se sokoly,“ řekl redakci Dobrý den s Kurýrem Stanislav Blaha. „Šest set dvacet šest aktivních členů potřebuje prostory na cvičení, zkoušky, představení loutkového divadla a další činnost. Stěhovat se z tradiční a výhodně položené sokolovny v plánu nemáme. A dokud nezískáme kvalitní náhradu, nic se nezmění, o prodeji nemůžeme uvažovat,“ reagoval Jaroslav Ševčík, starosta TJ Sokol Uherské Hradiště.
 
Slovácké divadlo má sídlo v sokolovně již od roku 1959, po znovuobjevení České obce sokolské v roce 1990 získala budovu spět TJ Sokol Uherské Hradiště. Divadlo se tedy stalo pouze nájemníkem. Nájemné bylo ze začátku symbolické, ale postupem času se zvyšovalo, až se výše stala neúnosná. V současné době nájem za jeden měsíc činí 608 436 korun. Jak píše Dobrý den s Kurýrem, to ale není hlavní a největší problém. Tím jsou obrovské investice do opravy a modernizace budovy. „Během posledních let jsme opravili elektroinstalaci, kotelnu, terasu, kvůli protipožárním podmínkám vyměnili textilní obklady a vypracovali projektovou dokumentaci na nové hygienické zařízení a ozvučení sálu. Suma sumárum jsme do cizího majetku investovali skoro 8,4 milionu korun,“ říká starosta Blaha.
 
Radnici už došla trpělivost a další investice odmítá, chce sokolovnu koupit. Když ne, divadlo čeká stěhování. „Vyzvali jsme město, aby nám nabídlo volný pozemek pro výstavbu nové sokolovny. Až nabídku dostaneme, necháme si vypracovat projektovou studii, na jejímž základě se můžeme o případném prodeji rozhodnout. Zatím však na konkrétní nabídku čekáme marně,“ sdělil  Ševčík. „Kdyby Sokol na pozemku trval, určitě není problém jej najít. V rámci územního plánu držíme jisté rezervy, kde je možné novou sokolovnu postavit. Ale nepředbíhejme, uvidíme, jak se budou lišit pohledy obou stran,“ reagoval na vzniklou situaci starosta města, které už má pro Slovácké divadlo připravené i náhradní prostory - v areálu bývalých kasáren. „Ve stávajících prostorech bychom vybudovali kompletně nové zázemí pro potřeby Slováckého divadla,“ potvrdil pro Dobrý den s Kurýrem Blaha.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…