Dopis Hilšerovi, Smoljakovi, Dienstbierovi, Láskovi a všem 19 senátorům. Můžete se přidat

01.02.2020 17:03

Česká biskupská konference navrhla do Rady ČT brněnskou ekonomku Hanu Lipovskou, která se nikdy netajila obdivem k exprezidentovi Václavu Klausovi. Devatenáct senátorů v čele s Markem Hilšerem se proto obrátilo v otevřeném dopise na katolické biskupy s žádostí, aby nominaci Lipovské stáhli. Tito senátoři vyjádřili pochybnosti, že Lipovská bude opravdu nezávislá. Jenže netrvalo dlouho a po českém internetu začal kolovat jiný otevřený dopis, v němž senátoři dostali vynadáno.

Dopis Hilšerovi, Smoljakovi, Dienstbierovi, Láskovi a všem 19 senátorům. Můžete se přidat
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

Za pár dní budou poslanci vybírat 6 nových členů do Rady České televize a 2 nové členy do Rady Českého rozhlasu. Na těchto 8 míst se přes 100 kandidátů, jsou mezi nimi např. moderátor Luboš Xaver Veselý nebo brněnská ekonomka Hana Lipovská z Institutu Václava Klause, která se nikdy netajila obdivem k exprezidentu Klausovi.

I to je důvod, proč se 19 senátorů v čele s Markem Hilšerem obrátilo na Českou biskupskou konferenci, která Lipovskou nominovala, a velmi rázně požádali její členy, aby nominaci stáhli. Senátoři totiž nepovažují Lipovskou za nezávislou osobnost, která by byla schopna a především ochotna chránit veřejnoprávní Českou televizi před poltickými tlaky.

Z logiky věci je možné na tuto nominaci pohlížet jako na snahu podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby a v konečném důsledku i oslabení demokratické společnosti,“  vytkli senátoři biskupům. „Je žádoucí, abyste se od těchto názorů své kandidátky jasně distancovali a její nominaci do Rady ČT stáhli,“ vyzvali senátoři. V opačném případě se prý budou nuceni domnívat, že katolická církev sdílí názory oslabující demokratickou společnost.

Dopis 19 senátorů vyvolal na sociálních sítích, zejména svou kategorickou a výhrůžnou dikcí, docela dost rozruchu. Reagoval na něj například i europoslanec ODS Jan Zahradil.

A objevila se i svérázná odpověď na dopis senátorů, nazvaná „dopis 19 synátorů“.

„Považujeme za nepřípustné, aby demokraticky zvolení zástupci bránili angažovat se ve veřejném prostoru jakémukoli občanu České republiky. A to jenom proto, že si tento občan dovoluje mít odlišné názory na působení veřejnoprávních médií. Senátoři tímto krokem fakticky popírají demokratické principy a pošlapávají Ústavu České republiky,“ stojí v dopise. Obzvlášť alarmující je tato skutečnost proto, že přichází ze Senátu, který se označuje za pojistku demokracie. Synátoři proto apelují na horní parlamentní komoru, aby jednání svých 19 členů odmítla.

Otevřený dopis může podepsat kdokoliv, takže lze předpokládat, že počet synátorů na devatenáctce neskončí.

Senátorům odpověděl také český kardinál Dominik Duka.

Ve svém dřívějším vyjádření jsem podotkl, že ‚volba návrhu paní Lipovské vychází z jedné skutečnosti, že paní Hana Lipovská patří mezi velmi nadané ekonomky, které mají přesah do společnosti a má velký dar vysvětlování, také i ekonomických problémů‘. A právě to bylo důvodem, proč Česká biskupská konference Ing. Lipovskou do Rady ČT nominovala. Její odbornost v oblasti ekonomie, do níž patří také oblast veřejných financí, může být pro Radu ČT bezesporu prospěšná,“ vysvětlil Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…