Hlavní hygienička: Lék na koronavirus? Mluví se o 18 měsících

02.04.2020 10:33

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se domnívá, že současná opatření proti šíření koronaviru jsou dostatečná. Apeluje však na zodpovědnost lidí. Podle jejích slov v rozhovoru pro iDNES.cz může být reálně až 40 procent lidí nakažených.

Hlavní hygienička: Lék na koronavirus? Mluví se o 18 měsících
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Rážová po vypuknutí pandemie vystřídala na postu hlavní hygieničky Evu Gottvaldovou. Tu vláda odvolala kvůli tomu, že údajně nezvládala svou práci. Úvodem rozhovoru se vyjádřila k ochraně seniorů v domovech pro seniory, kde se v současné době stále častěji objevuje nákaza.

„Určitě je šance seniory chránit. Jednak ohleduplným chováním, ale také režimovými opatřeními. Určité bariéry jsou v této době nezbytné. Myslím jimi zákaz vstupu návštěv, vybavený personál, dodržování základních hygienických zásad jak mezi personálem, tak mezi klienty. Mimo jiné je teď nově třeba, aby byl přijímaný klient otestován, a v případě negativního výsledku také podstoupil čtrnáctidenní karanténu. Jednotlivá sociální zařízení by měla mít nastavena pravidla a určitý režim, poznamenala Rážová. Podle jejích slov je omezení volného pohybu tak, jak je tomu v současné době, dostačující. 

Dle Rážové se také dostatečně testuje, zvedla se i zodpovědnost lidí. „Lidé se neshlukují, nechodí do barů, restaurací ani do divadel. I tato opatření pomáhají. Vše dohromady, včetně karanténních opatření, může fungovat dobře. Ale za tím vším je také zmíněná zodpovědnost každého z nás,“ zdůraznila.

Na závěry však je, vzhledem k tomu, že jde o nový virus, brzo. „Nemáme o něm dostatečné množství informací, čerpáme ze zkušeností Číny a dalších států, kde to bylo dřív než u nás. Jsou to však všechno krátkodobé studie,“ uvedla Rážová. Lék na koronavirus se pak dle jejích slov vyvíjí, ale spekuluje se minimálně o 18 měsících. 

„Když se nám testováním a karanténou podaří roztáhnout epidemii do delšího času a pozvolnějšího průběhu, tak se i populace postupně promoří. Musí to však proběhnout krok za krokem, abychom naráz nepřetížili zdravotní systém, a nešli jsme tak španělskou nebo italskou cestou,“ zdůraznila také Rážová. Vítězstvím epidemiologů je pak snížení výskytu závažných případů a co nejmenší míra výskytu koronaviru v populaci. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …