Horko kvůli Koněvovi. V ruské televizi promluvil Lavrov: Odstranění sochy je nepřijatelné. Češi budou mít co vysvětlovat

15.05.2020 19:39

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova bude nezbytné obnovit sochu sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Tvrdí, že to vyplývá ze závazků ukotvených v česko-ruské smlouvě z roku 1993. Zmínil, že české vysvětlení, že o odstranění sochy Koněva rozhodl na místní úrovni „jakýsi starosta“ považuje za „dětinské“.

Horko kvůli Koněvovi. V ruské televizi promluvil Lavrov: Odstranění sochy je nepřijatelné. Češi budou mít co vysvětlovat
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
Lavrov v ruské televizi RBK prohlásil, že vysvětlení o vlastnictví sochy maršála Koněva Prahou 6 je „dětinské“. „Myslím, že je to nějaké dětinské vysvětlení, protože povinnost zajistit zachování této památky ležela na bedrech českého státu. Navíc jsme do poslední chvíle věděli a česká strana nám to potvrdila: památník byl v záznamech českého ministerstva obrany. A najednou, když jej odstranili, nám stydlivě říkají: Víte, nebyl v našem vlastnictví, byl ve vlastnictví u toho starosty,“ uvedl.

Prohlásil, že odstranění sochy je „nepřijatelné“ a čeští diplomaté budou mít na nadcházejících jednáních co vysvětlovat. Také zdůraznil nutnost zjednat nápravu. Pomník dle něho musí být obnoven. Prý je tak nutné učinit na základě závazků z česko-ruské smlouvy z roku 1993.

To ale naše diplomacie popírá. České ministerstvo zahraničí už počátkem dubna uvedlo, že odstranění sochy Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje žádnou z česko-ruských smluv. Česká strana též nabídla případný přesun sochy do Ruské federace.

Vystoupení Lavrova, v němž padlo, že Češi na jednání budou muset „velice vážně vysvětlovat a vysvětlit, jak se chystají situaci napravit“, česká diplomacie kritizuje. Podle českého ministerstva zahraničí takováto prohlášení nepřispívají k vytvoření atmosféry pro věcná jednání.

„Je-li zájem ruské strany na konstruktivním jednání skutečný, tón i obsah jejích vystoupení by tomu měly odpovídat,“ vzkazuje resort ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Rusku zároveň dodává, že navzdory současné situaci má Česko i nadále zájem na obnovení standardních bilaterálních vztahů s Ruskou federací. „Potvrzuje to i náš návrh na zahájení konzultací v souladu s článkem 5 Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z minulého týdne,“ připojuje ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…