Hus chtěl reformu, a o sto let později to došlo i Němcům. Svobodní rozjeli akci k výročí u rozhledny z peněz EU

06.07.2021 16:57

Výročí upálení Mistra Jana Husa se stalo pro mnohé příležitostí k připomenutí jeho rebelské odvahy. Svobodní společně s organizací Chcípl PES uspořádali akci přímo v jeho rodném Husinci. Vyšli na Svobodnou horu, z cest sdíleli videa. Šlo o připomínku boje za svobodu, který podle nich rozhodně nekončí.

Hus chtěl reformu, a o sto let později to došlo i Němcům. Svobodní rozjeli akci k výročí u rozhledny z peněz EU
Foto: Repro Facebook
Popisek: Zpěvák Daniel Landa, význačná osobnost iniciativy Chcípl PES

„Válečná porada! Než vyjdeme na ten kopec, tak část zkušenějších bude hlídat vodu a my ostatní jdeme na kopec. Děkuji Alešovi, že ten kopec vloni vymyslel a našel. Dneska se tu scházíme ještě ve větším počtu, tak z toho mám radost, asi to nebudu prodlužovat. Cesta je dlouhá, sedm kilometrů. Tři a půl tam, tři a půl z kopce. Z kopce to půjde dobře. Díky, že jste tady!“ vítal učástníky v Bavorově předseda Svobodných Libor Vondráček. Jihočeský patriot v tomto kraji povede i volební kandidátku Trikolóra Svobodní Soukromníci. A následovala i společná fotografie.

„Budu se snažit říkat věci, o kterých si myslím, že nejsou tolik známé. První tedy se budou týkat Jana Husa, protože dneska je 6. července, dneska je výročí Mistrova upálení, takže první, co bych vám chtěl říct, je, že asi znáte z filmů, z knížek, že Mistr Jan vystupoval proti odpustkům,“ začal pak historické okénko při cestě další z organizátorů.

„Předpokládá se, že uměl velice dobře zpívat, dost dobře měl i skupinu, upravovali písničky tak, aby byly lidem víc srozumitelné, líp se jim zpívaly. Pak je známá věc, že kromě toho duchovního rozměru té nápravy církve byl i vysokoškolským učitelem a snažil se o češtinu, nejenom zlepšení našeho jazyka, ale i o to, aby bible byla překládána do češtiny, což bylo z jejich pohledu nejlepší, aby obyčejní lidé viděli ty rozpory mezi chováním tehdejší církve a skutečností,“ podotkl také. 

„Život Mistra Jana na zemi, který měl jeden, tak jako všichni, tak ten trval nějakou dobu, skončil tragicky. A ten druhý život žije pořád, protože tak, jak historie ukazuje, každý mu přikládá, podle toho, jak se mu to i částečně hodí, možná trošku jiné historické souvislosti a občas je ta jeho památka používána k nějakým věcem, které třeba neodpovídaly té realitě, ale to je otázka výkladu,“ podotkl další organizátor.

„Pro mě ten jeho boj je tak symbolicky tragický v tom smyslu, že on se snažil zreformovat něco, co v zásadě se zreformovat nechtělo a zreformováno být úplně nemohlo. A o těch sto let později potom v Německu došlo k tomu, že se zkrátka asi nepůjde tou cestou snahy o nápravu, ale bude potřeba se vydat nějakou cestou jinou. A pro mě tento příklad je podobný jako ten náš vztah k Evropské unii. My si myslíme, že ten, kdo tvrdí a snaží se o to, ještě to nějak změnit, tak, aby zůstala zachována, tak ten prostě bude neúspěšný, podobně jako byl neúspěšný Mistr Jan Hus, byť teda ne úplně s těmi fatálními důsledky... A myslíme si, že je třeba hledat tu cestu, která byla nastoupena o sto let později. Doufám, že tady u rozhledny, která byla financována s přispěním z fondů EU – tak že to není moc troufalé si dovolit říct něco takového k Evropské unii,“ dodal organizátor.

Zpěvák Daniel Landa pak sdílel videa z Husince, odkud podle všeho Mistr Jan Hus pocházel. Tam se sešel průvod několika desítek lidí s vlajkami a již nad ránem se vydal na pochod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…