Hušákova Sazka sponzorovala práva v Plzni

29.07.2011 14:36

Za vlády bývalého generálního ředitele Aleše Hušáka poslala Nadace Sazka 8,2 korun lidem působícím na právech v Plzni. Tato fakulta Západočeské univerzity přitom předloni proslula obřím skandálem když se ukázalo, že někteří její absolventi nesplnili základní požadavky pro udělení magisterských či doktorských titulů. Informaci přinesl portál Aktuálně.cz.

Hušákova Sazka sponzorovala práva v Plzni

Podpora Sazky směřovala na projekty rozvoje vysokoškolského vzdělání či na nákup výpočetní techniky. Peníze od Hušáka také plzeňským profesorům umožňovaly sepisování a vydávání skript. Řada těchto projektů přitom skončila krachem a dodnes není jasné, kam se milionové částky poděly.

Podle mluvčí Sazky Lenky Tiché společnost plzeňská práva dále podporovat nebude. „Pokud by se peníze měly nadále někam posílat, určitě půjdou jinam než v minulosti," uvedla Tichá.


Miliony pro mladé talenty záhadně zmizely

Dceřinná společnost Nadace Sazka si klade za cíl podporu mladých talentů a vzdělání všeobecně. Od Sazky na to ročně dostává dva miliony korun. Velká část z těchto peněz však v minulosti putovala přímo do Plzně.

Podezřelý sponzoring s univerzitou spřízněných právníků začal již v roce 2002. První peníze od Sazky obdržel spolek Juristic, který provozoval informační a diskusní portál pro plzeňské profesory a studenty. Nadace Sazka také vložila více než 1,2 milionu na provoz serveru, který však již v roce 2009 přestal fungovat.

Nadace Sazka dále zaplatila více než čtyři miliony na vznik vysokoškolského pracoviště specializovaného na loterijní právo. Pracoviště mělo vzniknout na plzeňských právech a na soukromé Vysoké škole Karlovy Vary. Spolupráce dvou vysokých škol však nakonec zkrachovala a loterijní právo se tak nadále vyučuje pouze v Plzni. Zda se jedná o smysluplný projekt dnes Nadace Sazka říct nedokáže.

Povinnou četbu sepsal Hušák, Kindl a akcionáři Sazky

Budoucí odborníci na loterijní právo vzdělávají skutečné kapacity v oboru. Studenti si například musí povinně přečíst Hušákovu knihu Herní právo. Na učebnici se kromě Hušáka podílel třeba i nechvalně proslulý bývalý děkan plzeňských práv Milan Kindl. Několik dalších autorů příručky má s Hušákem těsné obchodní vazby.

O osudu dalších 2,5 milionu korun pro sdružení Přátelé právnických studií nemá univerzita žádné informace. Univerzita dary neevidovala a od Hušákových příspěvků dává její nynější vedení ruce pryč.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…