Insolvenční správce rozprodával kulturní památky

10.03.2011 8:50

Insolvenčnímu správci zkrachovalé římskokatolické farnosti v Trmicích hrozí tučná pokuta za prodej a vývoz sakrálních předmětů.

Insolvenční správce rozprodával kulturní památky

Ministerstvo kultury a magistrát města Ústí nad Labem zahájily správní řízení s insolvenčním správcem zkrachovalé římskokatolické farnosti v Trmicích na Ústecku Alešem Klaudym.

Důvodem je podezření z porušení zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. Píše to čtvrteční vydání deníku E15.

Klaudy s tím nesouhlasí. Podal stížnost k insolvenčnímu soudu a také trestní oznámení na konkrétní osoby památkové péče pro hrubé ztěžování výkonu funkce insolvenčního správce. 

Sakrální předměty na prodej 

Ministerstvu a ústeckému magistrátu se nelíbí způsob, jakým chce insolvenční správce prodat památky ze dvou kostelů patřících pod farnost. Podle mluvčího ministerstva kultury Jan Cieslara Klaudy porušuje zákon, protože činí veřejnou nabídku k prodeji "předmětů kulturní hodnoty sakrální povahy" bez potřebného osvědčení.

 "Ministerstvo kultury má důvodné podezření, že došlo ke spáchání přestupku, za který lze uložit pokutu až do výše pěti milionů korun," uvedl Cieslar.  

Trmická fara doplatila na neuvážené podnikání v podobě nákupu a provozu pily v Klenči u Roudnice nad Labem a loni v prosinci se ocitla v konkurzu. Klaudy se chystaným prodejem památek a dalšího majetku fary snaží získat peníze na úhradu pohledávek pěti desítek věřitelů, které činí zhruba 38,4 milionu korun.

Na prodej jsou kromě nemovitostí, včetně dvou far, rozsáhlých pozemků, lesů i dobývacího prostoru také oltáře, monstrance či kazatelna za několik milionů korun či Madona s Ježíškem za desítky tisíc. Správce si na postup památkářů, ministerstva a magistrátu stěžuje u insolvenčního soudu.

 "Přestože jsem v několika dokumentech a e-mailech upozornil na skutečnost, že zatím proces prodeje vůbec zahájen nebyl, byla se mnou zahájena již dvě správní řízení," uvedl v dopise soudu. K prodeji podle něj chybí mimo jiné uplynutí lhůty státu pro uplatnění předkupního práva či souhlas věřitelského výboru. 

Trestní oznámení Klaudy podal proto, že mu podle jeho vyjádření památkáři z ústeckého magistrátu nesplnitelnými podmínkami zabránili přemístit část cenných památek na bezpečnější místo.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…