Jakub Janda vyzval evropské státy k ofenzivě proti Rusku. Teď je prý ideální chvíle

09.08.2017 11:40

Sankce uvalené Spojenými státy na Rusko by měly dle analytika Jakuba Jandy z think-tanku Evropské hodnoty inspirovat Evropu k „vypoklonkování“ špiónů na ruských ambasádách. Janda to aspoň tvrdí ve svém názorovém článku, který publikoval vlivný americký magazín Newsweek.

Jakub Janda vyzval evropské státy k ofenzivě proti Rusku. Teď je prý ideální chvíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Sankce a následnou reakci ruského prezidenta Vladimira Putina, který rozhodl o vyhoštění 755 amerických diplomatů, považuje Janda pro evropské spojence USA za jedinečnou příležitost. „Kreml představuje pro západní demokracie jednu z nejvážnějších hrozeb. Z ruských ambasád se stala doslova hnízda nepřátelské zpravodajské činnosti. Západní státy však mají bohužel svázané ruce tzv. reciprocitou. Když vyhostí 10 ruských diplomatů, Moskva udělá to samé,“ píše Janda.

Podle Jandy to platí i v případě České republiky. „Kreml má v naší zemi akreditovaných 140 zaměstnanců, zatímco ČR má v Rusku jen 65 lidí. Praha tak nemůže příliš tlačit, protože snížení počtu jejích diplomatů a pomocného personálu by vedlo ke ztrátě schopnosti vykonávat základní funkce ambasády. Česká republika bohužel nemá diplomatickou ani politickou sílu, jak v současné době Rusku čelit.“

Anketa

Dostanou se Piráti na podzim do Poslanecké sněmovny?

25%
hlasovalo: 2904 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

Právě proto si Janda pochvaluje členství ve „stejně smýšlející alianci“. „Hlavně evropské státy na východním křídle NATO musí dlouhodobě tolerovat přítomnost ruských zpravodajců na své půdě. Pracují na zlepšení schopností svých kontrarozvědek, ale ani tyto státy se nechtějí zapojit do nějaké masivnější akce, která by mohla potenciálně vést ke ztrátě jejich ambasád v Rusku,“ poukazuje Janda, který stojí v čele projektu „Kremlin Watch Programme“.

„Ovšem rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina vyhostit přibližně dvě třetiny zaměstnanců americké ambasády je důkazem, že jakékoli váhání musí jít stranou. Nastal ideální čas zorganizovat proti Rusku společnou akci. Pokud by se aspoň pět nebo sedm členských států NATO rozhodlo rovněž vyhostit ruské diplomaty, těžko by si mohla Moskva je za takové rozhodnutí potrestat každou zvlášť,“ soudí zkušeně sedmadvacetiletý Janda.

Putin by byl po takovém tlaku z pohledu Jandy přinucen snížit počet lidí na některých svých ambasádách. „Bez ohledu na konkrétní počty, evropští spojenci si mohou polepšit jedině tehdy, když budou vystupovat odhodlaně a podpoří své americké přátele. Kromě výhod spojených s oslabením špionážní sítě by takový krok přinesl i posílení pozic při politických jednáních s ruskou stranou. Menší evropské státy jsou USA vděčné za jejich „bezpečnostní deštník“. Společná reakce by byla jasným gestem ve stylu ‚Jsme v tom s vámi‘,“ uzavírá Janda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…