Jiří Zimola zvažuje kandidaturu na předsedu ČSSD

23.10.2017 19:42

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD, bude-li mít členská základna zájem. Strana podle něj musí po neúspěšných volbách do Sněmovny projít sebereflexí. Zimola to dnes řekl ČTK po zasedání jihočeského výkonného výboru sociálních demokratů. Ti soudí, že mimořádný stranický sjezd by měl být dřív než v dubnu, jak je plánováno nyní.

Jiří Zimola zvažuje kandidaturu na předsedu ČSSD
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Jihočeská ČSSD navrhuje únor a nebrání se ani dřívějšímu termínu. Zimola dodal, že do sjezdu by měli členové vedení zůstat ve svých funkcích.

Volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek a úřadující šéf strany Milan Chovanec navštíví všechny regiony a se straníky budou debatovat o příčinách volebního neúspěchu ČSSD. Novinářům to dnes během jednání vlády řekl ministr zahraničí Zaorálek. Poslanecký klub sociálních demokratů se podle něj poprvé sejde v pátek, favorita na funkci jeho předsedy zatím nechtěl konkretizovat.

Zaorálek po nástupu do funkce volebního lídra objel všechny kraje a diskutoval se straníky, po pádu ČSSD z 20,45 procenta hlasů z voleb 2013 na letošních 7,27 procenta to chce udělat znovu. "Domluvil jsem se s Milanem Chovancem, že bychom postupně navštívili všechny kraje, udělali tuhle bilanci a určité účtování s tím, jak se nám nedařilo v těchto volbách," uvedl.

Po zisku pouhých 15 poslaneckých mandátů zesílila v ČSSD kritika současného vedení, lídři strany však chtějí funkce řešit až na sjezdu na jaře. Grémium ČSSD v neděli navrhlo, aby se mimořádný sjezd uskutečnil 7. dubna v Hradci Králové.

Zaorálek zopakoval, že vidí jako pravděpodobnější opoziční roli ČSSD než její vstup do vlády. Nechtěl však spekulovat, s kým by se vítězné hnutí ANO mohlo dohodnout. "Je tady vítěz voleb, to je ten, který teď vede jednání. Je na něm, aby se dobral nějakého řešení. Není na nás, abychom spekulovali o koalicích," konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…