Kalousek: Babiš sáhl vnukům do kočárku, aby dal důchodcům 5 000 Kč

01.09.2020 8:14

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se na CNN Prima News střetl s expertkou KSČM Miroslavou Vostrou. Zatímco komunistická poslankyně hlasitě hájila jednorázový příspěvek pro seniory ve výši 5 tisíc korun, Kalousek tento nápad cupoval na kousíčky. Vláda podle něj obrala dnešní miminka o pět tisíc a dala je důchodcům.

Kalousek: Babiš sáhl vnukům do kočárku, aby dal důchodcům 5 000 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek zdůraznil, že důchody mají svůj valorizační vzorec a vybočovat z tohoto rámce není vhodné. „Jsme v době bezprecedentního propadu příjmů. A jediné dvě skupiny měly své příjmy jisté – státní zaměstnanci a důchodci,“ připomněl občanům Kalousek. Všichni ostatní se o své příjmy museli bát. Matky samoživitelky se musely bát, živnostníci se museli bát...

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Vostrá položila na stůl protiargument. „Co se týká seniorů a jejich příjmů, když si vezmu, jak vzrůstají ceny, tak je třeba pomoci i seniorům,“ pravila komunistka. Uznala však, že krok vlády ANO a ČSSD, kterou komunisté drží při životě, je nesystémový. „Ale já si myslím, že těch 15 miliard se někde najde,“ dodala ještě Vostrá.

A v tu chvíli se Kalousek neudržel

„Jak se může najít 15 miliard někde, kde je 15 miliard sekera. Nestane se nic jiného, než že se sáhne vnukům do kočárků a z kočárků ti vnuci, kteří nemají volební právo, půjčí pět tisíc svým prarodičům, kteří to volební právo mají. To je skutečně jenom předvolební úplatek. Kdyby byl rozpočet v přebytku, já bych jim to přál, ale jestli je rozpočet v takovém deficitu, tak je to nefér vůči té budoucí generaci, že to prostě nelze podpořit,“ vypálil Kalousek.

„Pane kolego, tohleto zní hrozně emotivně,“ kroutila hlavou Vostrá. A jedním dechem dodala, že tito vnuci budou splácet dluhy všech vlád, nejen těchto předpokládaných 15 miliard.  Tyto dluhy udělaly podle ní i pravicové vlády.

Zdůraznila také, že musíme řešit ještě jednu věc, a to důchodovou reformu. „Zdá se mi, že už je pět minut po 12,“ poznamenala komunistická poslankyně.

Kalousek jí v tomto dal za pravdu, ale jedním dechem dodal, že se od této vlády důchodové reformy nedočkáme.

Nakonec došlo i na program Antivirus, který udržuje při životě řadu pracovních míst, což je podle Vostré dobře. Podle Kalouska už to v tuto chvíli v pořádku není, protože udržují zdání, že se lidé budou moct vrátit na pracovní místa, která už fakticky neexistují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…