Kalousku, vzpoura. V TOP 09 se mluví o novém předsedovi, padá jméno Jiří Pospíšil

22.10.2017 9:33

Předseda TOP 09 v Jihomoravském kraji Jan Vitula navrhne na nového předsedu strany europoslance a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Informoval o tom na sociálních sítích. TOP 09 získala 5,31 procenta hlasů a zaznamenala oproti předchozím sněmovním volbám propad o více než polovinu. Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů překročila v samém závěru sčítání především díky hlasům z Prahy, připomněla ČTK.

Kalousku, vzpoura. V TOP 09 se mluví o novém předsedovi, padá jméno Jiří Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

TOP 09 měla před čtyřmi lety podporu 11,99 procenta, letos zaznamenala propad. Její předseda Miroslav Kalousek zatím neřekl, zda odstoupí. Oznámí to na úterním zasedání vedení TOP 09. Sněm má TOP 09 naplánovaný na poslední listopadový víkend.

Vitula není s výsledkem spokojený. „Je potřeba si přiznat, že tyto volby nebyly pro naši stranu úspěšné. I to je důvod, proč budu navrhovat, aby se novým předsedou TOP 09 stal Jiří Pospíšil,“ uvedl Vitula.

Pospíšil byl v minulosti členem ODS, za kterou se stal ministrem spravedlnosti. Později ale ze strany odešel, poté se domluvil na spolupráci s TOP 09. Za ni získal mandát europoslance, kterým je doposud.

Volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,64 procenta hlasů, druhá ODS měla 11,32 procenta, třetí Piráti 10,79 procenta, SPD 10,64 procenta, KSČM 7,76 procenta, ČSSD 7,27 procenta, KDU-ČSL 5,8 procenta, TOP 09 5,31 procenta a Starostové 5,18 procenta. ANO má ve dvousetčlenné sněmovně 78 mandátů, ODS 25, Piráti i SPD shodně po 22, KSČM i ČSSD po 15, lidovci 10, TOP 09 sedm a Starostové šest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…