Karel Havlíček se dočkal. Je posledním místopředsedou Sněmovny

18.02.2022 15:21

Místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR byl v pátek poslanci zvolen bývalý ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Pro bývalého vicepremiéra během již v pořadí čtvrté volby šestého místopředsedy Poslanecké sněmovny tentokrát zvedli ruku i poslanci vládní koalice.

Karel Havlíček se dočkal. Je posledním místopředsedou Sněmovny
Foto: Vít Hassan
Popisek: Karel Havlíček na volebním sněmu hnutí ANO.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
Poslanci v pátek zvolili Karla Havlíčka šestým místopředsedou Poslanecké sněmovny po třech předchozích pokusech, kdy nebyl zvolen nikdo z navrhovaných kandidátů.

Havlíčkovým protikandidátem byl během čtvrté volby šestého místopředsedy Sněmovny lídr SPD Tomio Okamura a ke zvolení bylo nutné získat nejméně 90 poslaneckých hlasů, přičemž Havlíček jich obdržel 106. Okamuru, jenž byl místopředsedou dolní komory Parlamentu ČR v minulém volebním období, volilo 22 poslanců. Hlasování se zúčastnilo 173 poslanců.

Z výsledků hlasování vyplývá, že Havlíčka již tentokrát podpořili i někteří poslanci vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů.

Havlíčkovi měl tento post podle dohody připadnout již během ledna – současnou vládní koalici však tehdy od jeho zvolení odradilo projednávání návrhu na roční odklad účinnosti většiny sporného nového stavebního zákona, při které opoziční poslanci včetně ANO kvůli nepřítomnosti poslanců vládní koalice v sále prosadili přerušení debaty o novele až do března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…