Kocourek chce rozšířit Temelín. Půlka české elektřiny bude z atomu

19.08.2011 12:30

Podle plánů ministerstva průmyslu a obchodu by se Česká republika mohla stát jadernou velmocí, kde se těží uran, zpracovává se jaderné palivo a rozšiřují se jaderné bloky. Česká elektřina by tak pocházela z více než poloviny z atomu.

Kocourek chce rozšířit Temelín. Půlka české elektřiny bude z atomu

Východisko koncepce surovinové a energetické bezpečnosti pochází z ministerstva průmyslu a obchodu a souhlasil s ním i vládní kabinet, poté však ze středečního zasedání odešli ministři z TOP 09 kvůli výrokům Ladislava Bátory. Plán počítá s tím, že během deseti až patnácti let se v Česku budou muset zavřít elektrárny o celkovém výkonu 4000 megawattů.

"Náhradou mají být jednak moderní hnědouhelné zdroje, jednak paroplynové zdroje a nové jaderné bloky," uvádí se ve zprávě z ministerstva, jak píše server Aktuálně.cz. Aby se v reaktorech vyráběla polovina tuzemské elektřiny, musí se ale prodloužit životnost současných jaderných bloků.

V souvislosti s tím ministerstvo počítá i s výstavbou dalších dvou jaderných bloků v elektrárně Temelín a výstavbou jednoho nového bloku v Dukovanech. Nová jaderná elektrárna by také mohla vzniknout V Blahutovicích na Ostravsku, o čemž se uvažuje už od 80. let.

Související: Kdyby Temelín stál tam, co Fukušima, nic by se nestalo, tvrdí Kocourek

V současnosti je ČR jediná země v Evropě, která těží uran, a to v Rožné na Vysočině. Ministr Martin Kocourek však plánuje otevřít další důl, neboť tento časem nestačí. Tím by si země zajistila surovinovou nezávislost. "Význam domácích zásob uranové rudy je znásoben záměrem posilovat v příštích desetiletích roli jaderné energetiky v domácím energetickém mixu," uvádí dokument.

Ekologické Hnutí Duha a organizace Calla ale považují tuto koncepci za krok zpět, až k energetice 70. let. Vadí jim především zachování fosilní a atomové energetiky. Jako řešení ekologové evádějí energetickou renovaci budov a spíše snižování spotřeby energie až o 58 procent.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…