Komentátor: Ta částka, kterou musí ČSSD zaplatit Altnerovi, nemusela být tak vysoká, kdyby...

06.04.2016 19:31

Hostem Interview ČT24 Zuzany Tvarůžkové byl dnes komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Řeč byla především o sociální demokracii, která musí vyplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi mnohamilionovou pokutu.

Komentátor: Ta částka, kterou musí ČSSD zaplatit Altnerovi, nemusela být tak vysoká, kdyby...
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Sociální demokracie není stranou, která by měla mnoho sponzorů. Je to obrovská částka. Ale sociální demokracie si za ni může sama,“ řekl Nováček k rozhodnutí soudu, kvůli němuž strana musí zaplatit z kasy více než tři sta milionů korun.

Podle Nováčka jde o obrovskou částku, která však nemusela být tak vysoká. „Kdyby sociální demokracie dala peníze do soudní úschovy, nepokračovala by penalizace,“ dodal. Soudní spor se táhl dlouhých 16 let.

„Po Miloši Zemanovi nastoupili do čela strany další předsedové. A nikdo s tím nic nedělal. Ani Stanislav Gross, Vladimír Špidla, ani Jiří Paroubek. A nakonec to skončilo tímto strašným malérem,“ sdělil k vině jednotlivých osobností sociální demokracie. 

Nováček si dále myslí, že v celé kauze by bylo dobré znát názor Nejvyššího soudu. „Až Lidový dům dostane v písemném provedení rozsudek městského soudu, tak částku stejně ale musí do tří dnů splatit. Pan Altner nejevil, alespoň podle zpráv médií, ochotu s platbami posečkat,“ doplnil Nováček. Podle něj strana musí nyní ušetřit na provozu, domnívá se také, že bude nutné mít skromnější kampaň. „Místopředseda Starec také hovořil o veřejné sbírce, do které by mohl kdokoli přispět,“ podotkl.

„Hnutí ANO Andreje Babiše je firma. Je to nesouměřitelné,“ podotkl také k aktuální politické scéně Nováček. Řeči Babiše ohledně případného konce koaliční vlády považuje Nováček za předčasné. „Pozice ANO je silná, sociální demokracie za hnutím ANO zaostává,“ říká Nováček s tím, že kdyby se volby konaly předčasně, premiérem bude Andrej Babiš. „Nikdo nemůže mít zájem na tom, aby byly předčasné volby. Ani Andrej Babiš. Nejdřív si musí vyzkoušet, co dokáže v krajských volbách,“ upozornil na Babišovu slabinu nedostatku lidí v krajích Nováček. Ten předvídá v krajských volbách vzestup nacionalistických stran. „Obávám se, že v některých regionech, kde je složitá sociální situace, to bude mít vliv,“ uvedl. 

Závěrem přišla řeč i na nutnost proplatit zpětně poslanecké náhrady Davidu Rathovi (ČSSD) za dobu ve vazbě. „Mně se to zdálo účelové, to rozhodnutí Poslanecké sněmovny,“ řekl k tomu Nováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…