Konec starých časů: Stát chce zavřít malé nemocnice

03.01.2011 11:34

Ministerstvo zdravotnictví plánuje odstavit malé nemocnice a akutní oddělení z operačních sálů. Použije proti nim přirozenou zbraň - pojišťovny.

Konec starých časů: Stát chce zavřít malé nemocnice

Ministerstvo zdravotnictví má další „krizový" plán. Operační sály malých nemocnic chce uzavírat. I když tak malé akutní nemocnice nebo oddělení přežijí odchod lékařů, mohou zaniknout. Respektive nebudou se v nich moct provádět operační zákroky. Měřítkem bude počet zákroků.

"Znám i nemocnice, kde operační sály fungují dva dny v týdnu," řekl Lidovým novinám náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

A právě s tím má být konec. V těchto zařízeních by se už nemělo operovat, ale pacienti by tam měli dostat následnou a dlouhodobou péči, která v regionech chybí.

"Když lékař operuje slepé střevo jednou týdně, mohou být pochybnosti o tom, jak si udržuje erudici," vysvětluje Nosek.

Stát by doporučoval pojišťovnám, komu nemají platit 

Ministerstvo chce proto podle informací LN stanovit minimální roční počet operací, které se v zařízení provedou. Kdo nebude kvótu splňovat, zanikne. Úřad už požádal odbornou společnost chirurgů, aby na nalezení vhodných minimálních počtů spolupracovala.

Nejnižší možnou kvótu chce resort vydat v oficiálním věstníku. Ten by byl pro pojišťovny doporučením, že péči v nemocnicích s menším počtem operací nemají platit. Věstník by mohl vejít v roce 2012.

Předseda České chirurgické společnosti Miroslav Ryska má však názor na uzavírku mnohých operačních sálů trochu odlišný názor.

"U specializovaných operací je to jednoznačně správná cesta. Můžeme se podívat jak se koncentrovala péče například do traumacenter nebo kardiocenter. Nejběžnějších operací by se to ale netýkalo," soudí.

V praxi to znamená, že zatímco operace rakoviny by se podle Rysky rozhodně měly provádět jen ve větších nemocnicích, například slepé střevo by mohly operovat i ty malé.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…