Krakatici nelze zveřejnit, shodují se poslanci napříč stranami

16.04.2010 13:31

Zveřejnit Krakatici? Nemožné, shodují se poslanci bezpečnostního výboru sněmovny. Volání po odtajnění spisu je podle nich naprosto marné. Možnosti předložit jej veřejnosti prý paradoxně zabránila i vražda mafiánského bosse Mrázka.

Krakatici nelze zveřejnit, shodují se poslanci napříč stranami

Jiří Paroubek i Ivan Langer, kteří se shodují na potřebě Krakatici jako celek zveřejnit, musí podle členů bezpečnostního výboru vědět, že požadují nesplnitelné.

„Krakatice je operativním materiálem policie, ten se skládá z mnoha trestních spisů. Mnohé z nich jsou ale živé, tedy stále neuzavřené. Lze si jen těžko představit, že by policie povolila zveřejnění materiálu, podle zákona to ani nesmí. A na zákon se vždycky bude odkazovat, ať už ji o to požádá kdokoli," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Antonín Seďa (ČSSD).

Krakatici prý on sám dostal v roce 2006, přesněji její část. „Ani tam nešlo poznat, z kolika spisů to vlastně bylo," doplnil poslanec.

Severa: Někoho možná zajímá, co o něm policie ví

Tento fakt si podle Zuzky Bebarové Rujbrové musí politici velmi dobře uvědomovat. „ČSSD jde jen o to ukázat roli lidí z ODS v tomto spisu. Výhodnější pro ně je ale samozřejmě zveřejňovat jen ony výtažky týkající se konkurence," míní poslankyně. A proč chce Krakatici zveřejnit i Ivan Langer, jehož jméno v ní podle všeho figuruje? Možná jen taktika.

Podle poslance Pavla Severy to ale někteří zainteresovaní politici mohou myslet „upřímně." „Možná je záměrem někoho, kdo v tom figuruje, odtajněním celého spisu zjistit, co už o něm policie ví a co ne," řekl ParlamentnímListům.cz Severa.

I on je ale ve věci zveřejnění spisu skeptický. Na ministerstvo vnitra by podle něj musel přijít někdo, kdo nebude pod vlivem ODS ani ČSSD a bude mít snahu to začít rozplétat. Severa zastává stejný názor jako kolegové, živé spisy zveřejnění Krakatice nikdy neumožní.

Utajit Krakatici se podařilo i vraždou Františka Mrázka

Krakatice je podle dalšího z členů bezpečnostního výboru, Františka Bublana (ČSSD), odporným kostlivcem ve skříni, který využívají všechny partaje. A který už dávno mohl být vystaven na odiv veřejnosti. Zabránila tomu ale paradoxně právě vražda mafiánského bosse Františka Mrázka.

„Kdyby nebylo Mrázkovy vraždy, možná by těch „živých spisů," bránících zveřejnění Krakatice, nebylo tolik jako nyní," naznačuje Bublan, že právě násilná smrt kmotra byla spolehlivou cestou, jak spis navždy skrýt před veřejností.

Policie by podle něj alespoň mohla zveřejnit vše, co se netýká otevřených vyšetřování. Z výše vyřčeného ale vyplývá, že by se v odtajněném materiálu stejně neobjevily ty nejzajímavější pasáže, z nichž nyní ve své billboardové antikampani čerpá ČSSD.

To ostatně nepřímo potvrdil i poslanec ODS Jan Vidím. "Mnohem lepší by bylo to zveřejnit celé, to je jasné. Jenže Krakatice j operativní spis, tudíž obsahuje i různé indície, nejasné stopy, možná i výmysly a polopravdy," varuje poslanec před průsakem nepravdivých informací s falešnou nálepkou "Ověřeno Policií ČR."

Příslušný policejní útvar by tedy musel věnovat minimálně dva týdny tomu, aby Krakatici pročistil od balastu a živých spisů. Nikde ale není záruka, že by přitom nevzaly za své právě ony zajímavé informace. Poslanec však netuší, který policejní útvar Krakatici nyní spravuje. Leží prý neznámo kde. "Ten spis je ale už mrtvý, tedy stačilo by jej ukončit, uložit do archivu a poté zveřejnit," dodal Vidím s tím, že na Krakatici se podle informací různých zdrojů nesáhlo minimálně pět let.

Související:
ČSSD se v boji proti korupci zaměřila na Langera

Policejní operativní svazek Krakatice se v médiích poprvé objevil před volbami v roce 2006, kdy způsobil podle ČSSD prudký pád jejích preferencí. Má hovořit o propojení mafie s nejvyššími patry české politiky. Krakatice je také zvláštní tím, že ji nikdo z oslovených poslanců s výjimkou Antonína Sedi nikdy neviděl, i Seďa měl prý možnost nahlédnout jen do části spisu.

V Krakatici figuruje mimo jiné i jméno exministra vnitra Ivana Langera, právě v souvislosti s ním je spis tak často citován v posledních dnech. ČSSD používá jednotlivé věty z odposlechů uvedených ve spisu ve své antikampani, spojující Langera se zavražděným mafiánským bossem Mrázkem.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…