Lék na nezaměstnanost: Být doma za polovinu mzdy

17.10.2011 5:53

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vypracovalo návrh na to, jak řešit dočasnou nezaměstnanost způsobenou krizí. Řešením by byla tvz. Kurzarbeit, kdy by firmy nechávaly své zaměstnance doma a vyplácely jim pouze nižší mzdu, na kterou by přispíval stát. O použití se uvažuje pouze v nárazovém případě, rozhodně by to nemělo sloužit ke snížení sezónní nezaměstnanosti.

Lék na nezaměstnanost: Být doma za polovinu mzdy

Server E15.cz o tom informovala Táňa Švrčková z tiskového oddělení MPSV. Nový návrh počítá s využitím paragrafu 290 zákoníku práce. Ten umožňuje firmám, že mohou po dobu jednoho roku dočasně vyplácet náhradu mzdy, ale pouze v případě nedostatku poptávky, nebo omezení výrobků. Výplata by měla být nejméně 60 procent průměrného výdělku. Podle neoficiálních informací ČTK by se měl stát a firmy podílet na náhradě zhruba každý polovinou.

MPSV zatím odmítlo podat podrobnější informace. Ke zveřejnění dojde až bude návrh po konečné dohodě se zaměstnavateli a odbory. Kam byl již materiál zaslán. „V zásadě s tím souhlasíme," uvedla ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy Jitka Hejduková pro E15.cz

Kurzarbeit je již hojně využívaný v Německu. Pozitivně to podporuje kancléřka Angela Merkelová. Uvolněné miliardy eury zde pomohly firmám, že nemuseli propouštět zkušené zaměstnance a přitom vyplácet snížené mzdy. Následně po odeznění krize mohly jet na plný výkon.

Čtěte také:

Drábek: Pro nezaměstnaného vlastní vinou podpora ve výši životního minima

Pozitivní Drábek. Jen nebere, ale i dává. Firmy, udělejte školky

Ministr Drábek: Deset milionů Britů bude nasměrováno do důchodového spoření

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…