Lékař varuje: Když budete k obědu koukat na Otázky Václava Moravce, udělá se vám nevolno

02.08.2017 12:04

Politika je semeništěm psychopatů, negativních a arogantních lidí. A i když jste předtím „normální“, můžete toto postižení v prostředí politiků chytnout. A funguje to i na dálku, takže když sledujete Otázky Václava Moravce, je celkem pravděpodobné, že se vám udělá špatně. Psychiatrický rozbor politické scény předložil lékař Jan Hnízdil lehce šokované moderátorce Českého rozhlasu Barboře Tachecí.

Lékař varuje: Když budete k obědu koukat na Otázky Václava Moravce, udělá se vám nevolno
Foto: facebook.com
Popisek: Rehabilitační lékař Jan Hnízdil

Doktor Hnízdil kdysi dostal anticenu nazvanou Bludný balvan. Tu uděluje Český klub skeptiků Sisyfos lidem, kteří jsou podle nich pomýlení, a Hnízdil ji dostal za „diskreditaci psychosomatického lékařství“.

Sám si z toho nic nedělá, dokonce svou cenu prohlašuje za „Nobelovku za alternativní medicínu“. Cenu má prý vystavenou v ordinaci i s dekretem podepsaným astrofyzikem Jiřím Grygarem a pacienti si ji osahávají.

Sám svou metodu práce popisuje lapidárně: „Když přijdete k běžnému doktorovi, moc si s vámi nepopovídá. Řeknete: Bolí mě hlava. A protože vás nezná, otevírá se mu obrovská škála možností, která se může za tou bolestí hlavy skrývat. A začne vás rozesílat na spoustu vyšetření k vyloučení. Zatímco já si s tím pacientem hodinu popovídám, zjistím, jak žije. A když mi poví: Když jsem byl čtrnáct dní na horách, tak mě ta hlava nebolela – tak dokážu s vysokou pravděpodobností usoudit, že to nebude organický problém.“

CELÝ  POŘAD ZDE

V rozhovoru s Barborou Tachecí pro Český rozhlas se z pohledu lékaře rozpovídal i o současných politicích. „Je to jako cirkus nebo obludárium,“ vysvětlil moderátorce. „Člověk projíždí obludáriem... a tu na něj vypadne opilec, hysterka, nebo bájivá lhavost,“ popsal politické panoptikum.

Vyděšená moderátorka namítala, že podobné obludárium najdeme i v každém jiném oboru, Hnízdil si však myslí, že v politice je to ještě horší. „Tam jde o moc, takže to typy psychopatů přitahuje, takže je jich tam jak naseto,“ uvedl.

Na dotaz Barbory Tachecí pak začal vysvětlovat, že psychopatie je postižení, nikoliv nemoc, jak se snažila moderátorka tvrdit. „Tak, jako se člověk narodí se zmrzačenou končetinou, tak se narodí člověk, který má zmrzačený charakter,“ vysvětloval. To moderátorku zaujalo, myslela si totiž, že psychopatem se člověk stane až v průběhu života.

Podle Hnízdila se jedná o vrozenou dispozici, která se může, ale nemusí projevit. Obrovský vliv na rozvoj psychopatické osobnosti přitom podle něj mají vztahy v rodině. „Ti lidé v té původní rodině nepoznali lásku a jsou vlastně citoví invalidé,“ objasnil lékař.

Moderátorku zajímalo, kolik takových lidí je v politické reprezentaci. Hnízdil namítl, že číslo nelze říci, protože řadu takových psychopatů navenek nepoznáme. Jsou to obvykle lidé vzdělaní, inteligentní, s dokonalým vystupováním. „Současně jsou bezohlední, bezcitní, arogantní. To není vidět, ale je to cítit,“ říká.

Celkově má být podle statistik takových lidí v populaci 4 až 10 procent, v politice podle Hnízdila bude poměr výrazně vyšší. Pak pokračoval výkladem, že emoce jsou podle psychologických kapacit nakažlivé a že stačí několik minut pobytu ve společnosti zlostného a negativistického člověka, abyste to od něj chytli. Politika si tak vlastně sama vychovává své vlastní psychopaty.

„A funguje to i na dálku. Když si pustíte nějakou debatu, třeba k nedělnímu obědu Otázky Václava Moravce, tak je vám z toho za chvíli nevolno,“ varoval lékař. On sám by si v rámci zachování svého duševního zdraví OVM nikdy nepustil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…