Lékařské odbory nechystají další protesty, chtějí se ale podílet na přípravách reforem

15.09.2011 11:13

Lékařské odbory, které před rokem začaly s kampaní "Děkujeme, odcházíme", se ve čtvrtek chystají znovu vystoupit. Jejich představitelé zhodnotí, co se po odborářském protestu v nemocnicích změnilo a jak postupuje reforma zdravotnictví. Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela se ve většině nemocnic zvedly platy lékařů. Lékaři sice nejsou spokojeni s plěním memoranda, ale nechystají kvůli tomu protestní akce. Řekl to v rozhovoru na ČT 24.

Lékařské odbory nechystají další protesty, chtějí se ale podílet na přípravách reforem

Kampaň lékařských odborů "Děkujeme, odcházíme" zaměstnávala na počátku letošního roku nejvyšší politická patra. Výpověď totiž podalo 3800 z asi 20.000 nemocničních lékařů. Od března tak hrozilo omezení péče a uzavírání oddělení v některých nemocnicích. Kraje připravovaly krizové scénáře, zasedala Bezpečnostní rada státu. Premiér se zmiňoval dokonce o tom, že by mohla pomáhat i armáda. Po dlouhých jednáních se nakonec doktoři s ministrem zdravotnictví a vládou dohodli.

Platy se lékařům zvedají v drtivé většině případů

Podepsané memorandum zaručuje letos lékařům zvýšení platů o 5000 až 8000 korun. Průměrný příjem jim tak v tomto roce stoupl ze 48.000 na 60.000 korun. Přidávat by se mělo ale i příští rok. Další body memoranda se týkaly třeba rušení nemocničních lůžek a dalších reformních kroků.

Šéf lékařských odborů Martin Engel nedávno řekl, že nemá zprávy o tom, že by doktoři někde vyšší plat nedostávali. Problém ale může prý nastat příští rok. Lékařům vadí podle předáka to, že se nemohou podílet na přípravě reforem tak, jak by chtěli.

Lékařské odbory se chtějí více podílet na přípravě reforem

„V drtivé většině to proběhlo do základních platů a tím systémem, který byl dohodnutý," hodnotí Engel dohodu o platech. Zlepšil se prý i systém postgraduálního vzdělávání, problém ale zůstává v jeho financování.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…