Ministr Chvojka nahlédl do účetnictví vládní neziskovky HateFree a má prý řadu otázek. Dienstbier tvrdí, že o ničem nevěděl

29.01.2017 14:01

Iniciativa HateFree Culture působí pod patronací Úřadu vlády. Jejím cílem bylo bránit šíření nenávisti. Získala k tomu desítky milionů korun. Otázkou ovšem je, jak byly tyto peníze využity. Současný ministr pro lidská práva Jan Chvojka si to chce pořádně prověřit. Jeho předchůdce ve funkci Jiří Dienstbier tvrdí, že o možném pochybném využití finančních prostředků nic nevěděl.

Ministr Chvojka nahlédl do účetnictví vládní neziskovky HateFree a má prý řadu otázek. Dienstbier tvrdí, že o ničem nevěděl
Foto: Petr Kupka
Popisek: Transparent odkazující k iniciativě usilující o život bez násilí a nenávisti.

Pan Ivan Bednář připomíná, že nezisková organizace HateFree získala asi 40 milionů korun. Přičemž drtivá část těchto prostředků plynula z evropských dotací – přesněji řečeno 80 procent. Zbylých dvacet procent poskytl český stát.  

„Výsledkem bylo několik seminářů a školení (dodnes se přou, kolik jich vlastně bylo), peníze se rozházely. Nynější ministr Jan Chvojka (ČSSD) prý požádá vedoucího Úřadu vlády o důkladné prověření a posouzení. Exministr Dienstbier se dnes k ničemu nezná, prý o tom nevěděl,“ poznamenává Bednář.

Celý komentář naleznete zde.

Podle autora se za časů exministra Dienstbiera neuvěřitelně plýtvalo finančními prostředky. Šiřitelé dobra chtějí další a další peníze. Dienstbier jim navíc vyšel vstříc tím, že prosadil dlouhodobě financování neziskových organizací na základě smluv uzavřených na delší dobu než jeden rok.

„V České republice bylo těchto organizací v loňském roce registrováno neuvěřitelných 128 tisíc. Od státu, krajů či obcí získaly 16,5 miliardy korun,“ doplnil k tématu Bednář. A podle všeho stojí neziskové organizace o ještě větší množství peněz. Jenže ty posléze zmizí bůhví kam. Podle Bednáře jsou zkrátka fuč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…