Musíme se očistit od špinavých praktik, říká Jiří Zimola. Pak prozradil, jak se jim s Hamáčkem dařilo šíbry eliminovat

22.09.2018 21:28

„Přeju si silný tandem s Hamáčkem a bez všech šíbrů,“ říká první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který v rozhovoru zveřejněném serverem Novinky.cz uvedl, že by se v sociální demokracii měla po volbách rozjet diskuse o přímé volbě předsedy strany. „ČSSD se musí i v očích veřejnosti očistit od pověsti strany se špinavými zákulisními praktikami,“ uvedl Zimola, který svou kandidaturu nevyloučil.

Musíme se očistit od špinavých praktik, říká Jiří Zimola. Pak prozradil, jak se jim s Hamáčkem dařilo šíbry eliminovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Odhadům výsledku říjnových obecních a senátních voleb se prý Jíří Zimola raději vyhýbá. Výsledky komunálních voleb jsou podle něj vždy jiné než parlamentních. „V obecních volbách 2014 měla ČSSD 5,8 procenta, a to byla rok ve vládě, která byla úspěšná, a ještě v ní nepropukly problémy mezi koaličními stranami,“ připomněl. Věří prý, že se ČSSD podaří přesvědčit voliče, že sociální demokraté, kteří byli ve vedeních obcí, se osvědčili a že nemohou za to, co tady napáchala klika kolem Bohuslava Sobotky a Milana Chovance.

Na otázku, zda si umí představit, že by se svými kolegy ve vedení ČSSD obhajovali v březnu své mandáty, pokud volby pro stranu dopadnou velmi špatně, podotkl, že celé stávající vedení řeklo, že v březnu dá funkce k dispozici. „V následujících měsících musíme řešit variantu, kterou máme ve stanovách, tedy aby si nového předsedu a statutárního místopředsedu zvolili všichni členové přímou volbou,“ řekl a doplnil, že jedině tak je možné eliminovat nejrůznější zákulisní dohody. „ČSSD se musí i v očích veřejnosti očistit od pověsti strany se špinavými zákulisními praktikami,“ zdůraznil.

V souvislosti s tím poukázal na vnitrostranické referendum k vládě, které považuje za úžasný příklad aktivizace členské základny. „Ukázalo se, že přímou volbu předsedy či místopředsedů bychom tímto způsobem zvládli,“ je si jistý první místopředseda ČSSD.

„Nejprve nás čekají volby a jejich vyhodnocení, pak intenzivní vnitrostranická diskuse ohledně přímé volby předsedy, načasování sjezdu a převolení předsednictva a ústředního výboru,“ odpověděl na dotaz, zda by se do přímé volby příhlásil. Rozhodne prý také to, jaká bude situace v ČSSD za pár měsíců.

Nejlepši varianta by podle něj ale byla pokračovat v tandemu s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. „Je to dobrý předseda. Jsem připraven pokračovat v tandemu Jan Hamáček předseda a Jiří Zimola jako první místopředseda. Současně si přeju, aby to byl pevný tandem, takový, jaký fungoval prvních několik měsíců, kdy jsme dokázali eliminovat některé stranické šíbry od jejich požadavků,“ uvedl.

Celý rozhovor ZDE

Zmiňovanými šíbry prý měl například na mysli lidi, kteří se dost možná o místo na slunci u Jana Hamáčka ucházejí. A nemyslí tím prý zrovna europoslance Miroslava Pocheho. „Například lidé, kteří donedávna tvrdě vystupovali proti naší účasti ve vládě a dnes by třeba chtěli, aby někteří lidé z jejich krajů a okresů obsadili posty náměstků,“ napsal na závěr a zopakoval, že nejvíce si přeje, aby ČSSD ve vládě tvrdě pracovala, „abychom nehráli žádné mezikrajské vnitrostranické dohody“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…